FOTKA IZ NAFTALINA


Prije nekoliko mjeseca u novinama pročitah vijest da je umrla glumica Jelena Jovanović Žigon.
Ta izuzetno lijepa, vesela i iznad svega pristupačna žena bila je sa suprugom Stevom Žigonom, na jednoj zabavi dio našega društva. 
Bilo je to davno u vrijeme velike popularnosti Borisa Dvornika, Bate Živojinovića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Jelene Žigon i drugih, pa njeno učešće u našem društvu činilo se nesvakidašnjim. Znam da smo se spram drugih pravili jako važnim, jer smo bili u društvu vrsnih glumačkih zvijezda.



Fotografija je snimljena pred više od trideset godina u hotelu Šmithen u Samoboru kraj Zagreba. 
Sjećam se da je te večeri Jelena bila centralna figura, no njena ležernost i duhovitost učinila ju je pristupačnom do nevjerojatne jednostavnosti. 
Bila je dobra glumica, ali i nenadmašna po recitiranju poezije poznatih pjesnika s prostora ex države. Mogla je više od tri sata napamet recitirati pjesnička djela bez ikakvog podsjetnika.
Velika ljubiteljica plesa, cijelu večer nije mirovala. Naprotiv, kroz noć s velikim zadovoljstvom poklonila je ples svakom muškarcu koji je plesao i koji se zatekao u sali.
Pred samo jutro i kraj zabave rekla mi je da se naplesala do kraja života. Njen Stevo rijetko kada je plesao, naprosto nije mario za taj oblik zabave. No, naše društvo i jedna vrlo jednostavna zabava pružila joj je neograničeni užitak.
Eto, tako me je njena smrt vratila u dane moje mladost i u sjećanje na jednu nezaboravnu večer provedenu uz izvrsnu glumicu i prekrasnu ženu.


Do idućeg slova zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe