PRVI APRIL (TRAVANJ)


Dolazi nam ljepše vrijeme, a uskoro će i ljeto, pa vas želim spomenuti da će nam ove godine doći u posjetu barem jedna delegacija turističkih veterana koji će dati ocjenu da li naše mjesto Krstatice zaslužuju ući na turističku kartu Imotske krajine.
U tu svrhu bi trebali realizirati već dogovoreni plan pripreme, koje smo dogovorili na sastanku održanom 30. veljače 2017. godine.
Ako ste zaboravili što bi određeni stanovnici trebali učiniti kako bi delegaciju na pravi način dočekali evo vam podsjetnika;
Davoru Babićevu bilo je namijenjeno da za ovakvu priliku ispeče dva manja kozleta ili jedno poveće. U nedostatku kozlića zadovoljili bi se i s dobrim jarcem-prčem. Svakako, kozliće treba zaklati, oderati i ispeći. To će Davor učiniti zajednički s Ivancem Lolinim. Ivanca treba samo upozoriti da ne smije pojesti opeke.
 

Za sigurnost i pregled terena po kojemu bi se gosti kretali bio bi zadužen Branko Žutoga. Osiguranje i pregled terena izvršio bi s postojećim krtsačkim psima, to su; Hos, Putko, Medo i Boro, a ako to ne bi bilo dovoljno, onda će ispomoć dati Joško Rošin sa svojim stalno zavezanim hrtovima.
Brankov rođak, Joze Stipin, umjesto pravog vina nabavio bi određenu količinu vina od kupina ili krstačkih drenjina. Goste treba diskretno upozoriti da ne prenagle s vinom od drenjina zbog mogućih crijevnih problema. Za tu svrhu treba osigurati dovoljnu količinu toalet papira.
Jure Vukin gostima bi prije spavanja  pričama približio ljepote Jovnih jama, Čavčenjače, Procipske jame, Lokve, Ploča, Mrkog Kuka i drugih krstačkih znamenitosti, a Ministar, kao prokušani disk-džokej i vrsni majstor imao je zadatak goste uveseljavati glasnom muzikom. Također, Ministar treba Krivalju za podmornicu izraditi periskop.
Krivalj je u obvezi da gostima ispriča sve tehničke karakteristike o "džepnim" podmornicama i da sažeto prikaže na koji bi se način one mogle prezentirati u turističkoj ponudi Krstatica. Probni poligon i ronjenje obavilo bi se na Rošinoj lokvi. Rezervni poligon bila bi Bomatuša. Ronjenje nije dozvoljeno dok Ministar ne izradi periskop.
Ivan Letića i Ivo Topić gostima bi pomagali u uspostavljanju mobilnih veza bilo to satelitskih ili zemaljskih. U svakom slučaju mobilne veze moraju se uspostavljati samo iz vanjskog prostora, a nikako iz kuća, pojata ili ne daj bože konoba. Jedan od njih treba Krivalju dati radne i rezervne frekvencije za navigaciju preko satelita.
Braća Ivica i Željko Orlović u zajedničkom lovu trebali su pripremiti divljeg gudana ili ti vepra. Ako netko od njih zakaže u lovu, onda bi prva rezerva za lov bio Darko Topić. S obzirom na dosadašnje lovne rezultate, ja predlažem da se ipak umjesto veprovine u Konzumu kupi dobar komad svinjetine!!!
Luku Bajkova sam namjerno izostavio iz programa. Čovjek se potpuno potrošio hodajući na sastanke s općinarima u svrhu određivanja najpovoljnije trase za vodovod, cestu i tunel kroz Osoje. Dok se svi projekti ne objedine s željama svakog pojedinca, radovi neće i ne mogu početi.
Ante Jurtalov s vlastitom suprugom Anom u obvezi je bio ponuditi kvalitetan pršut. Dok nije promijenio bravu na konobi, svojim očima sam vidio trogodišnje pršute kako vise ispod grede. Da li su još tamo treba preko njegove Ane kriomice provjeriti.
Žensko osoblje, bilo mlado ili staro, bilo da su dovedene u Krstatice ili su udajom napustile Krstatice, dužne su napraviti kolače od domaćih smidulja, baljučke i kiselice poznate u narodu pod imenom sikeljača. Sve potrebno za punjenje kolača i filu treba ubrati u domaćim vrtlima. Za to je najpodesnije područje u Krčiću, Gumancu i Šarinu vinogradu. Voditeljica ekipe za izradu kolača je Nada Vukina, a desna ruka njoj bi bila Karme Bajkova.
A kada smo kod hrane, gostima će se poslužiti kao predjelo spuži na krstački način. Za skupljanje puževa zadužene su Mladenka Rošina i Ljilje Čedina. One najbolje poznaju okolinu. Puževi se trebaju skupljati u Gljenovoj Vlaki, Piljevini i Rasosama. Treba izbjegavati Prisoje radi velike količine smilja i smričevine, pa bi miris puževa mogao biti prejak za nenaviknute goste.

 

Buduća tajnica NUBIS-a 
Bosanka ili ti Marija Ivotina, ako želi postati tajnica NUBIS-a, treba pored znanja bosanskog jezika u najkraćem roku naučiti još barem dvadesetak karakterističnih bosanskih psovki, koje će upotrebljavati u svakidašnjoj komunikaciji s delegacijom. No, znanje psovki susjedne države  dobro će joj doći u slučaju dolaska posjetilaca iz Bosne. Također, Bosanka se mora odreći remetluka da ne dođe u sukob interesa.
A ovo troje mladih, Joko Rošin i sestra mu, te Mario Žutoga, krstačko su cvijeće, treba li bi ubrzati radnje koje bi ih dovele do skorih ženidba i udaje. Njihove svadbe bile bi u Krstaticma, a obavile bi se na stari i tradicionalni način i to u vrijeme boravka delegacije. Nije potrebno spominjati kako se ne treba propustiti priliku za udajom i ženidbama, jer slijedeća posjeta turističke zajednice Krstaticama predviđena je za nekih 25 godina.
Novodoseljeni Stipe Šarin darovao bi potrebnu količinu suhih višanja i oraha, ubranih na ujčevoj plantaži iz OPG-a. 
Željko Vukin i Lile zaduženi su za izradu poklona gostima. Ovoga puta će izraditi; pišćaka od jasenovine, škopce za zapinjanje ploča, te žičane zamke za lovljenje zečeva i to svakom gostu po jedan primjerak. Pišćake treba izraditi u vrijeme kad poskoči gora, da gosti dobiju žvale od jasenova soka. Pokazne vježbe oko zapinjanja ploča za jarebice i žičanih zamki za lovljenje zečeva, obavio bi Željko u Tominin Podin i Oruskama. Dobro bi bilo da bude lovostaj.
Za eventualne izlete u bližu okolicu na usluzi gostima bio bi im Sorok s mercedesom i Čedo s kočijom. Predloženi predsjednik udruge NUBIS-a Ljubić Ivanićev dužan je odobriti dodatna sredstva Soroku za kupovinu cigareta za vlastitu upotrebu. Time bi se izbjeglo da  Sorok stalno pita cigarete u gostiju ili da se, ne daj bože, maša za tuđe cigarete.
Tone Lendića sam se ponudio da pripremi i uredi školski objekt za  prikladan smještaj. Također obavezan je svaki dan osigurati postavljanje friških novina u poljski WC, kako bi gosti imali veće zadovoljstvo.
Sveukupnu odgovornost za piće i spizu preuzeo bi Mate Babićev, s napomenom da Maruška gostima ne nudi piletinu iz peradarnika. U protivnom Mate bi bio u sukobu interesa. Besplatno posluživanje gostiju, spremanje stolova i ostalog spada u domenu Bosanke i Brankove Marjane. Za svoj rad odgovorne su Mati.
Joko Katin bi im na njemačkom jeziku davao praktične upute o balotama s osvrtom na valjanje, a Maćo Pandelić podučavao bi ih izbijanju lijevom i desnom rukom. 
Ćiberovac bi ih u slobodno vrijeme učio psovati psovkama iz naše svakidašnjice. Psovanje za goste bi bilo vrlo važno zbog završne svečanosti. Naime, igrale bi se tri partije balota između Slivanjaca i naše ekipe. Navijali bi svi prisutni, ali psovali bi samo gosti. Napominjem, ako Slivanjci u ekipu postave Kobru, treba ga diskretno upozoriti da igrači također ne smiju psovati.  Ako mu se bude omakla koja psovka, to će biti onda oduzimanje jednog punta po psovki. To važi i za Ćiberovca i sve druge igrače.
Delegaciju bi smjestili u veliku školu na Krčima, s napomenom da mali Vice, potpomognut Ivanom i Antom Bajkovim na školi razbiju preostale prozore, čime bi se nepostojeća klimatizacija nadomjestili s prirodnim provjetravanjem. 
Završni, ujedno oproštajni dio uveličao bi Bube, tako što bi u narodnoj nošnji, do duše iz nepoznatog kraja, otrčao oko škole tri počasna kruga.
Budući predsjednik NUBIS-a
Na istom sastanku, kojega smo održali 30. veljače u velikoj dvorani škole na Krčima, iskoristio sam situaciju i predložio nekoliko stvari za opći interes. Moji prijedlozi su jednoglasno usvojeni, što je vidljivo iz zapisnika, kojega je vodila Bosanka, kao nestranačka liderka.
Utvrđeno je slijedeće;
Općini je predloženo, a njen predstavnik Mario Rafaelov odmah je prihvatio, da će umjesto rekonstrukcije ceste kroz Krstatice po treći put ofarbati građevinske kote - oznake prema kojima bi se cesta rekonstruirala. Stare kote i brojevi kota davno su se izbrisali i naprosto ne mogu trajati od izbora do izbora. Dajem riječ da moj prijedlog nema nikakve veze s kandidaturom u nadolazećim izborima za predsjednika NUBIS-a.
Karme Bajkova se u potpunosti suglasila s prijedlogom, da dio sredstava (9%) od prodanog pića na bućalištu dade Luki za nabavku drvenih klupa. Klupe bi montirali oko bućališta i služile bi navijačima. Ostatak zarade od 16%, kao strogo namjenska sredstva, iskoristila bi se za nabavku većeg hladnjaka. Hladnjak bi se smjestio u Lukinu konobu i služio bi izričito za igrače i gledateljstvo.
Zašto je nabavka hladnjaka važna? Postojeći Karmin hladnjak kapacitetom ne zadovoljava potrebe, pa se ljeti dogodi da nestane hladnog piva. Neki igrači, ma koliko god puno popili uvijek su žedni, te ih nesnosna žeđ čini izuzetno nervoznim. 
Uz stalno prisutnu nervozu, kod nekih igrača dolazi do pogoršanja vida, drhtavice ruku i još nekih drugih smetnji vezanih uz žeđ. Sve to  rezultira lošom igrom pojedinca pa i cijele ekipe. U takvom stanju gotovo da nije moguće dobro valjati, a o kvalitetnom izbijanju bule i protivničkih balota ne treba ni pomišljati.
Posebno me veseli što smo u cijeli projekat stavili naglasak i na vrijedno gledateljstvo, koje je skoro važnije od igrača.
Prošlog ljeta bilo je situacija u kojoj su gledatelji toliko bili žedni da su umjesto pljuvačke pljuvali kuglice prašine. Ni to nije za zamjeriti, ali složiti će te se da je nezgodno kada gledatelji, zbog suhog grla, nisu u stanju viknuti ili nekoga glasno opsovati. Tada dođete u situaciju da ne razumijete tko koga psuje i čija je psovka bila "masnija".
Koliko ja znam psovke se uvijek izgovaraju glasno i razgovjetno. Jedini koji se u psovanju-beštimanju držao standarda bio je Ćiberovac. On bi svaku psovku-beštimu izgovorio tako čistim i razgovijetnim glasom da nije bilo dvojbe šta je beštimao i komu je beštima bila upućena.
No, šalu na stranu! Nadam se da će se do početka sezone zamišljeno realizirati i da odgovorni subjekti neće podbaciti i sve odgoditi u nedogled.
Svakako, suvišno je napominjati da se u poštivanju rokova realizacije ne smijemo ugledati na Županiju i njena obećanja vezana za rekonstrukciju ceste Golo Brdo – Krstatice.
Na kraju, molim vas, da svakako učestvujete u realizaciji zamišljenog projekta, barem dajući primjedbe.
Eventualne psovke upućene meni, Općini ili ne daj bože Županiji, ma kako god bile sočne, neću uzimati u obzir i biti će odmah s bloga izbrisane!!!

PS. Napominjem da sam koristio fotografije koje sam snimio na jednoj meni izuzetno dragoj svečanosti. Nadam se da se učesnici s fotografija i koje sam spomenuo na postu neće ljutiti. Spomenuo sam vas iz razloga što ste mi dragi i simpatični vjerujući da se znadete našaliti.
NUBIS = Narodna udruga bijede i siromaštva.

E pa do slijedećeg 1. aprila (travnja) zdravi i veseli bili.
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe