IZBORI I RIMSKE CESTE

 
Ima li Rimsko carstvo neke dodirne točke s našim lokalnim izborima? Ja mislim da ima, a vi donesite sud tek kada ovo pročitate.
U vrijeme Rimskog carstva došlo je do intenzivne izgradnje cesta, pa se Rimljane može smatrati osnivačima građenja cesta. Rimljani su po cijelom teritoriju svojeg carstva imali vrlo veliku i razgranatu mrežu cesta. Pretpostavlja se da je mreža njihovih prometnica imala oko 150.000 km.
Preko teritorija Hrvatske također su prolazili brojni pravci rimskih puteva, a dosta njih se podudara i sa današnjim pravcima. To je dokaz kako su Rimljani već u svoje vrijeme znali adekvatno i optimalno trasirati i smještati svoje prometnice. Nažalost, urušavanjem rimskog carstva postepeno je propadala i mreža rimskih cesta.
 


Za primjer; jedan mali krak rimske ceste nama interesantan polazio je od Golog Brda kroz Krstatice, Slivno preko Stinica u Podosoje i Runović.  U prošlosti, važnost ovog starog puta uočile su i crkvene vlasti pa su prikupljenim sredstvima i uz dobrovoljni rad stanovništva nastojali put osuvremeniti. Tako je u vremenu od 1889 - 1897 pod upravom fra Mate Gnječa cesta Golo Brdo - Slivno bila obnovljena.  Prva zaprežna kola prošla su njome 1901. godine. 
Da bi dobili cestu na cijeloj dionicu ovakvu kakva je danas trebalo je proći skoro 120 godina. Tako je dio trase kroz Slivno asfaltiran 1977. godine, dijelovi puta ceste preko Velima dogotovljeni su 1960.godine, a cijela trasa Slivno -Sebišina bila je asfaltirana 1989. godine.

Najteže se gradila relacija Golo Brdo - Krstatice. Moglo bi se reći da se više razgrađivalo nego gradilo.
Hrvatske autoceste za svoje potrebe, doslovno rečeno, preorale su istu tu cestu i u temelje koje su još gradili Rimljani, postavili vodovodne cijevi. Ništa neobično, samo što zakonskim odredbama HAC je bio dužan cestu popraviti i vratiti u prvobitno stanje i to u cijelom profilu.
HAC to nije učinio, pa je tako preorana čekala sanaciju skoro 10 godina. 
Za pretpostaviti je, da je HAC na ime popravka ceste Golo Brdo - Gornja Zečevina uplatio Županiji splitsko - dalmatinskoj novčana sredstva no, Županija je preusmjerila primljeni novac na cestu Medov Dolac - Lovreć, a Krstatice ostavila na čekanju. Do kada, nije poznato. Sigurno je jedno, da osim jadnog stanovništva, o tome nitko nije vodio brigu.
Ako gornje i nije istina, onda se ipak postavlja pitanje svih pitanja; što je za Županiju bilo važnije, cesta Medov Dolac - Lovreć ili cesta Golo Brdo - Slivno - Hercegovina? To su znali i stari Rimljani da je važnija ova druga. Po onoj prvoj nitko ne vozi niti će ikada voziti osim lokalnog stanovništva, dok je prometnica Golo Brdo - Slivno - Hercegovina izrazita spojnica, s kojom da je ispravna, povezalo bi se čitavo područje jugozapadne Hercegovine s Dalmatinom. To bi znatno rasteretilo ceste na pravcu Hercegovina - Imotski - Dalmatina.
Dakako, nije potrebno napominjati da se sve to moglo učiniti s trećinom novca koji je utrošen na  cestu Medov Dolac - Lovreć.
Pa onda zašto je to tako?  Gotovo da sam siguran da je u odabiru prioriteta izgradnje prevladao lokal patriotizam u liku Županijskog šefa za ceste Željka Čaljkušića. Drugog razloga nema, ili ako postoji onda ga pametni ne mogu opravdati.
Istine radi, da sam na njegovu mjestu i ja bih dao prioritet tamo gdje me srce vuče, no pitamo se zašto se to onda tako ne kaže, nego se moj, krstački narod, vara na najprimitivniji način.
Ma, zamislite koliko netko u vlasti može biti kurvinski bahat kad kupi desetak kilograma nekvalitetne boje kojom ofarba na već trasiranoj cesti nekakve oznaka, kota i niveleta, tobože da će se cesta  graditi. I gle čuda, to učini ne jedanput nego svaki puta pred izbore. To onda više nije slučajnost nego najgori oblik zajebancije upućene na adresu naroda, misleći da je lud, glup i nikakav.
Tko to može činiti? Da li vlast izabrana od naroda ili suviše bahati i povukodlačeni idioti?
Zista, ako odgovorni misle da su Krstačani maloumni i glupi ljudi, koji ne razlikuju svijetlo od tame, onda im moram odgovoriti da se grdno varaju. Zbog onih desetak kilograma boje, koju  uzalud utrošite na Krstačane, ne treba se pitati tko je tu glup, lud i nepošten, da li Županija i njena produžena ruka Općina Zagvozd ili napaćeno stanovništvo.

Gospodo vlastodršci!
Uzaludan vam je trud koji ulažete u farbanje razrovane ceste Golo Brdo – Slivno kako bi dokazali koliko narod poštujete i koliko se za njega brinete. Prestanite s lakrdijom i nemojte se više truditi na način kao do sada, jer nas naprosto to vrijeđa!
Opravdano i s razlogom se pitaju stanovnici Krstatica što su to loše učinili i čime su zaslužili da se lokalna vlast tako odnosi prema njima? Smatrate li, možda, da smo premalo žrtava dali u Domovinskom ratu, kako bi zaslužili vašu pažnju?
Jeste li svjesni da ste nas najviše ponizili baš onog dana kada ste u povodu otvorenja spomenika poginulima u Domovinskom ratu, doveli Predsjednicu Vlade sa svitom ministara, županom i ostalim prišipetljama? Jeste li svjesni koliko je u vama tada bilo netaktičnosti, što narodu niste barem dali nadu ili obećanje, taman i lažno, da ste s njim i da će te mu pomoći. To niste učinili i to ne iz neznanja, nego urođene oholosti od koje pati svaka vlast. Došli ste, ispričali nekoliko glupih fraza, najeli se i otišli dalje, umišljeni u nedodirljivost vas i vaših dužnosti koje obnašate. Dio vas je s vlasti već otišao, a duboko se nadam, da će poslije narednih izbora, otići i preostali ostatak ostataka.
Ako se moje prognoze izjalove i ostanete na vlasti onda se konačno trebate uozbiljiti i prihvatiti posla radeći ga na pravedan i dostojanstven način. Tako bi barem pokazali da je sve što niste učinili, a trebali ste učiniti bila slučajnost, a ne namjera!
Dužni ste narodu položiti račune, a ako to ne učinite onda je zaista došlo vrijeme da se zapitamo za koga i čiji račun radite.
Nedavna prošlost nas uči da nema nedodirljivih ma koliko god se mislilo da su moćni.
I Rimsko carstvo bilo je vrlo veliko i moćno pa je ipak propalo. Govorili vam to nešto? 
 

Do skorog štiva zdravi i veseli bili !
Vaš Mali Mate


Primjedbe