KRSTATICE ZIMI

 
Zima je. Odmah ću kazati kako nisam zaljubljenik u nju. Tek što je počela već mi je dosta bure, snijega, leda i hladnoće. Najdraže bih preskočio zimu i njene ljepote i otišao nepovratno u ljeto.
No, svi smo različiti, pa mnogi oko mene toliko vole zimu i njene radosti da dižu kredite kako bi otišli na zimovanje. Nisam na njih ljubomoran što vole skijati i uživati u hladnoći. Doći će i moje vrijeme, ljeto, kada ću maksimalno uživati u svemu što ljeto donosi.
Istina je da sva moja negodovanja uperena su na oblik zimskog vremena i čestih nepogode koje zima donosi. No, moram biti objektivan i priznati kako i u zimskom periodu ima i lijepih stvari. 
U zimsko doba smješteni su značajni vjerski i narodni praznici. Također, završiti će jedna i početi druga godina. Zima je vrijeme kada se puno više družimo s prijateljima i rodbinom nego kroz druga godišnja doba, pa je razumljivo da je zima zapravo vrijeme odmora, druženja i vrijeme uživanja. Nova godina ima svoje višestruko značenje. Dok jedni krajem godine zbrojene uspjehe umanjuju gubicima, drugima je ona neka crta i granično vrijeme kada se mnogi sami sebi zaklinju kako će se odreći poroka. Najčešće se zaklinju da će poslije novogodišnjih praznika prestati piti ili pušiti i tako život okrenuti u drugom smjeru.
Ipak najvažnije je što se početkom zime priprema hrana za duže razdoblje. Svježe meso priprema se na stari tradicionalni način, pretvarajući ga u trajne suhomesnate delicije. Novo vino, rakija i domaći likeri nemaju svoju vrijednost sve dok ih društvo ne isproba i dade blagoslov kako ih se može trošiti. Uz društvo i dobar štimung teško je onda održati novogodišnji zavjet "neću više"!
Evo nekoliko fotografija snimljenih u Krstaticama  na kojima se vidi dio zimskog ugođaja.
 
Nisu važni piće i kobasice....Važan je zagrljaj Mate i Darka.

Kad nema dovoljno stolaca dobra je i kanta....Branko i njegova prazna čaša.
 
 
 Lovci rađe idu u lov zimi nego ljeti. Stipe i njegov prijatelj određuju   kretanja lovaca. 

Dobra predpraznička lovina......strastveni lovac Stipe i otac mu Darko.. 
 
 
Divan pogled....Pršut, pečenica, visme i rebra....još malo dima i idu na buru.

 
Biokovo - Vrh Sv. Jure (1762 m)
Najhladnije je mjesto u Hrvatskoj gdje se mjeri temperatura.
 
Lovačke mlade snage. Luka Babićev
 
Nema lovaca do mojih rođaka Stipe i Ljube Rošina
 
Za sada toliko. Vidimo se na ljeto i nemojte do tada sve popit i pojest.  
 
Zdravi i veseli bili
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)


Primjedbe