KRSTATICE U LJETU 2015. GODINE


Prošlo je još jedno ljeto. U Krstaticama kao i svake godine ništa posebno se nije dogodilo. Velike vrućine prikovale su sve živo za hladovinu i mirovanje. Na sunce preko dana su izlazili jedino oni koji su to morali i imali veliku potrebu. Sve aktivnosti svele su se na rano jutro i predvečerje.
No, i pored velikih vrućina djeca i odrasli susretali su se subotom i nedjeljom na večer na Krčima i tamo upražnjavali igre i zabavu. Nogomet na jedan gol mlađi, a stariji na balote. Igrao se godišnji turnir na kojemu su pored Krstačana učestvovali i igrači iz Podosoja.
Ove godine bilo je više nego lani onih koji su došli posjetiti stari kraj. Zagrepčani i Osječani su redovni posjetioci, no Roko Ćosin i njegovu suprugu Slavica, te Mirko Rošin „zaprašiše“ u Krstatice čak iz daleke Austaralije.

 
Koncem lipnja u Splitu je održano Prvenstvo Hrvatske u plivanju s perajama na kojemu je trinaestogodišnji mladić Ivor Čajko Topić, (s obitelji na odmorištu Gornje Rašćane), obiteljskih korijena iz našeg mjesta, na 1500 metara osvojio drugo mjesto.  Ivor, iako još golobrado dijete nije imao konkurenciju u mlađim skupinama, pa je plivao u seniorskoj konkurenciji, to jest u  skupini naraštaja starijih od osamnaest godina. Nije potrebno spominjati koliki je to plivački potencijal, ako je na takmičenju ostavio iza sebe i plivače starije od 25 godina.



Malo sjevernije u gradu  Pazinu sredinom kolovoza na Juniorskom prvenstvu Hrvatske u boćanju, Jure Lizatović, (drugi s lijeva), također naše gore list, osvojio je drugo mjesto u državi. Njegov brat Joško (treći s lijeva) također je bio učesnik na prvenstvu, te su kao par osvojili deseto mjesto.
Mladi sportaši, Jure i Ivor, dakako, uz dodatno vježbanje i malo sreće mogli bi iznjedriti velike prvake o kojemu će se uskoro čuti i pisati. Zašto ne ?
No što se dogodilo na jedinoj organiziranoj i tradicionalnoj krstačkoj priredbi, turniru u balotama?
Početak je obećavao žestoko i oštro nadmetanje. Zbog broja ekipa moralo se igrati paralelno na dva moguća terena. Poznato je da je jedan od njih lošiji ali svaka je ekipa bila dovedena u ravnopravan položaj tj.  igrala je jednu bazu na jednom a drugu na drugom terenu.
Ovaj turnir pokazao je svoju ozbiljnost u nadmetanju tako što su sve ekipe prihvatile pravilnik organizatora i primjenjivale ga bez pogovora. Tako je jedna, ako i ne ponajbolja ekipa turnira, ekipa Joze Markuzinova bila diskvalificirana zato što nije htjela primijeniti pravila na najbolji način. Iako je turnir na taj način izgubio na jačini s druge strane nastao je neprocjenjivi dobitak u primjeni i poštivanju pravila, kojih  se u prošlosti neke ekipe i nisu baš pridržavale.
Turnir je prošao u najboljem redu, a pobijedila je nadmoćno ekipa Luke Bajkova u sastavu; Pere Martinov, Joko Katin,Tone Lendić i Luka Bajkov (na slici).



Odmah iza turnira u prostorima Luke Bajkova napravljena je veselica. Tri pečena janjeta i hladna pića po želji, dočekala su igrače i sve prisutne koji su imali želju učestvovati. Na svečanoj večeri pobjedničkoj i drugoplasiranoj ekipi podijeljene su medalje, te  posebnu nagradu, koja se po prvi puta dodjeljuje ove godine. 


Naime, u svrhu popularizacije turnira i sveukupnog ljetnog druženja, poklon će dragovoljno kupovati Ljubić Ivanićev, a organizator bi ga dodjeljivao odabranoj osobi između igrača, organizatora prigodne večere, te najvjernijeg i najdiscipliniranijeg posjetioca. Ove godine nagrada je pripala vrijednoj domaćici Karmeli Bajkovoj, koja je svojim nesebičnim trudom učinila sve kako bi večera prošla u ugodnom okruženju.
Također treba spomenuti da je ove godine organizator počastio prisutne mladiće i djecu sa obilnom porcijom ćevapa u somunu i njima omiljenom Coca-colom.

  

U pripremanju večere za mlađi naraštaj posebno se istakao Ivica Orlović. Mladež je potez organizatora burno i s veseljem pozdravila, pa je odlučeno da to postane tradicija.
Za iduću godinu, uz minimalnu naknadu, organizator planira na svečanu večeru pozvati i sve supruge igrača i kibica.
Eto, tako je prošlo još jedno vruće ali lijepo ljeto. Stariji se pripremaju za berbu grožđa, a mlađi naraštaj za novu školsku godinu.


I jednima i drugima sretno do iduće sezone s molbom da stariji smanje količinu šećera kojega će stavljati u vino, a mlađi da povećaju školske ocjene do krajnjih granica.
Fotografije s turnira možete vidjeti na ovoj stranici. Kliknete i pokrenete Foto album Krstatica.
Pišite nam i pitajte nas sve što vas zanima o Krstaticama. To možete učiniti preko komentara, koji se nalazi na stranici ispod svakog teksta, te putem vidljivog maila ili pak preko Knjige gostiju čiji se link nalazi u popisu linkova na naslovnoj stranici.

Do idućeg puta zdravi i veseli bili.
Vaš Mali Mate


Primjedbe