BURA PUŠE SVE U ŠESNAEST


U našemu narodu pojavljuju se svakojake izreke. Jedna koju sam napisao u naslov često se koristi kada se želi naglasiti koliko bura jako puše. Kolika je to jakost koju označavaju riječi "sve u šesnaest" nikome nije poznato, ali kada se to kaže svi razumiju da je bura vrlo jaka ili da stalno puše.


Upravo danas i kod mene bura puše sve u šesnaest. Taj snažni, suhi i hladni vjetar donosi izuzetno čisto vrijeme. Puše sa sjevera, ali nema stalnu jakost nego se mijenja od samo nekoliko km/h do 200 i više km/h. 

Koliko god mi se bura više sviđa od juga ipak bih volio da, na primjer puše, "sve u pet" ili "sve u dva". To bi bilo znatno manje i podnošljivije.
Interesantna je definicija bure moje unuke Nie (8); - Na nebu su drijemali bijeli, debeli oblaci sve dok do njih nije došla bijesna bura. A onda se bura naljutila i rastegla oblake s kraja na kraj neba. 

Tako vam je i u životu. 
Sreća, zdravlje i blagostanje lijepo izgledaju, upravo kao pospani bijeli oblaci na mirnom nebu. No, oblaci naoko moćni i veliki zapravo su krhki i nejaki. Dovoljan je samo mali povjetarac da im  prekine san i razvali udove. 
Ono što će od njih ostati biti će samo naznaka da su nekada postojali.
Eh, kako je sve ovo slično životu i sudbini čovjeka!

Do iduće bure zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)


Primjedbe

Objavi komentar