PROLJETNE RAZLIČITOSTI


Svega desetak kilometara Podbiokovlje je udaljeno od Makarskog primorja. Razdvojeni su planinom Biokovo. Zahvaljujući tome što je Biokovo probijeno s tunelom Sv. Ilija, iz zaleđa Biokova do Makarske i njenog primorja dođe se za desetak minuta. Iako je sve vrlo blizu ipak se sve razlikuje. Čak se najveća razlika osjeti u proljetno vrijeme. S morske strane obala je uglavnom prekrivena zimzelenim drvećem pa cijele godine prevladavaju tri boje; plavo nebo i more, zelenilo borovine i sivilo vrletnog Biokova.



S druge strane Biokova raslinje je listopadno; jasen, grab, klen i druga listopadna drveća, pa zahvaljujući tome u Podbiokovlju proljeće a naročito jesen pojavljuju se u raznovrsnim bojama.
Najveća razlika se očituje u boji neba. Nebo iznad mora odaje se zasićeno plavom bojom, dočim u Zagori nebo ima čistu azurno plavu boju. 

Vjerojatno do razlike dolazi zbog isparavanja mora i zbog odbijanja sunčevih zraka od različitih površina, s jednu stranu morska površina, a s drugu zemlja i kamen.
Ne mogu se opredijeliti gdje se bolje i ljepše osjećam. Zato držim ravnotežu. Jutarnju kavu pijem u Makarskoj, a ručam u Zabiokovlju. Lijepo je s obje strane planine.


Do idućeg javljanja zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)




Primjedbe