ČUDNI STADION


Svake godine u kojoj presuši Modro jezero, na njegovu isušenom dnu, na dubini većoj od 150 metara ispod grada Imotskog odigra se čudna nogometna utakmica. 
Susretnu se dvije nogometne momčadi. S jednu stranu su "Vilenjaci", kojima se suprostavljaju "Vukodlaci". Vilenjaci su predstavnici mlade generacije do 25 godina starosti, a Vukodlaci su starije osobe od 50 godina.
Kako se vidi na fotografiji i igralište je čudnog izgleda. Iako u to vrijeme nisu poklade, gledaoci dolaze u maskama kao da je vrijeme maškara. Zbog toga cijeli događaj poprimi veselu i šaljivu notu.
 


Utakmice se igraju od davnine, čak prije nego što je na ove prostore donijeta kožnata lopta. Nikada se nije desilo da se utakmica ne odigra, čak se igralo i u vrijeme kad se ratovalo. Rezultat utakmica i sastavi ekipa vjerno se bilježe u kronici grada Imotskog i nisu beznačajni.
Neobičnost se očituje i u tome što su mnogi Imoćani igrali za obje ekipe. Dok su bili mladi bili su u sastavu Vilenjaka, a kad ostare popune ekipu Vukodlaka.
Suho dno Modroga jezera ne možete vidjeti svake godine. Možda u prosjeku jezero presuši svakih pet-šest godina, što ovisi o količini kiše koja padne kroz godinu, te o količini vode koja se nalazi u mnogim ponorima u Bosni i Dalmatinskoj zagori.

Do neke nogometne utakmice zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe

Objavi komentar