I BOGOVI SE VESELE


Počela je berba grožđa u Imotskoj krajini. Godina je donijela izuzetno zdrav i bogat plod, pa vinogradari s radošću beru i spremaju ga u podrume. Nekada je "Kujundžuša" to poznato bijelo vino imotske krajine bilo na dohvat ruke vinopijama širom svijeta. Na žalost imotska vinarija više ne radi, pa se plasman i potrošnja vina svela samo na privatne konobe i podrume.                 
                                                              

Taj "nektar bogova", kako su ga zvali još iz vremena grčke mitologije, nastade davno, prije više od 8000 godina. 
U svijetu se proizvede godišnje oko 28 milijardi litara vina, a Hrvatska s 1,2 milijuna hektolitara spada među petnaest svjetskih proizvođača vina. 
I evo još nekoliko važnih crtica u proizvodnji vina:
- Od samo 12 glavnih vrsta grožđa proizvede se mnogostruko više vrsta vina. 
- Iako su Francuska i Italija najveći svjetski proizvođači, nemaju i najveće podrume. 
- Najveći podrumi na svijetu nalaze se u Moldaviji (Milesti Mici). U podzemnom prostoru dugom gotovo 55 km smješta se preko 2 milijuna boca vina.
A Krstatice? Unazad tridesetak godina s ovog prostora potpuno je nestalo vinograda. Ono što ima to je stara loza, i pokoji mladi vinograd koji su tek došli na rod. Mladi vinogradi, nastali su upornošću mlađih ljudi. Mate Babićev, Darko Topić, Željko Orlović, Joko Katin, a posebno Ante Jurtalov, posadiše svaki stotinjak i nešto više trsova, kako kažu, da imaju vina za svoju potrebu. No, s obzirom na kvalitetu vina i želje s kojom se domaće vino troši, čisto sumnjam da će ga do novoga doteći ili da će se od stajanja pokvariti.


Od svih njih Ante Jurtalov ima najveći i sigurno najuredniji vinograda i ne samo u Krstaticama nego i bližoj okolici. Mora još uložiti dosta novca i napora da vinograd zaštiti, jer skoro svake godine cijeli urod pojedu mu čvorci. No, ipak nikada nije bez vina.
Ante ima i jedan od najboljih podruma - ćemera, koji je gotovo cijeli izgrađen pod zemljom u kamenu. U podrumu vladaju konstantni uvjeti, pa kod visokih ljetnih temperatura uskladišteno vino neće promijeniti boju niti kvalitetu. 
No, ako mu želite probati vino, važno je zateći darežljivog Antu u Krstaticama. Nećete otići tako lako, a da ne probate vino. Ja ne pijem, ali kad vidim kako me dragovoljno ponudi moram popiti barem pola čaše.
E pa onda u zdravlje s novim vinom uz obavezan oprez...ničega previše nije dobro.....

Do prve čaše zdravi ni veseli bili!
Vaš Mali Mate

Primjedbe

  1. hvala ti prijatelju, za tebe će uvik biti samo bože zdravlja, a riješićemo se i svih nametnika, domaćih divljih, namjernih i nenamjernih, pa taman vinograd kozom ora

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš ti hvala.....već sam ožednio.....bude li zdravlja biti će svega.....pozdrav tebi i obitelji....

      Izbriši

Objavi komentar