DAN ZALJUBLJENIH

Upravo je nastupio jedan specifičan dan u godini, koji u svijetu mnogima znači puno više nego na ovim našim siromašnim prostorima. Valentinovo - dan zaljubljenih slavi se od davnine, ali na europskim prostorima taj dan nije imao neku posebnu važnost, naročito od kada je crkva "isključila" sv. Valentina iz svetaca koji se obvezno slave.

Postavljam pitanje? 
Što vama znači ili što podrazumijevate pod danom kojega su nazvali "Valentinovo - dan zaljubljenih" i drugo, je li to dan kojega trebaju slaviti samo oni koji su zaljubljeni ili i svi oni koji vole?
Nameće mi se još nekoliko pojmova ali nije moguće sve komentirati, pa sam zato spomenuo samo ova dva.


Evo vam moje skromno mišljenje o Valentinovu - danu zaljubljenih. 
Možda nisam u pravu, ali htio bih da me netko ispravi.  
Prije svega rekao bih da biti zaljubljen i voljeti nije jedno te isto, pa prema tome Valentinovo ne može biti dan onih koji vole nego samo onih koji su zaljubljeni. Svakako, u ovu diskusiju uvlačim i treću vrstu, a to su oni koji jednu osobu vole, a u drugu su zaljubljeni. E, ako to prihvatite da postoji, a postoji, onda će nastati pravi košmar u definiciji. 
Ipak u svemu ovome najvažnije je kako će te se vi ponašati prema svojoj ljubavi na Valentinovo? Hoćete li prema njoj na taj dan biti nježniji i pažljiviji? Hoćete li ju počastiti, darovati, ili samo iskreno zagrliti i dati joj do znanja kako bi bez nje i njene ljubavi bili manji i slabiji? Hoćete li u tom jednom zagrljaju biti toliko iskreni da svoju ljubljenu uvjerite kako ste sretni i zadovoljni zato što ste zajedno i što jedno drugom pripadate. 
Posebno vi koji ste oženjeni, nikako ne biste smjeli ignorirati svoje supruge za Valentinovo. Može se desiti da vam supruga upravo na Valentinovo dođe kući vesela s ružom ili buketom cvijeća. Ne pitajte zašto je razdragana i tko joj je cvijeće darovao. Nemate na to pravo, jer ste vi zaboravili ili jednostavno niste marili barem na taj dan dati joj do znanja koliko
vam je do nje stalo. 
Zato, ne dozvolite da vas netko u tome pretekne.....
Napišete li negativnu kritiku spram Valentinova ili mu se opirete i do njega ne držite, neće nastati velika šteta. Neusporedivo je veća šteta ako samo na taj jedan dan u godini pridajete posebnu pažnju svojoj ljubavi.
Ako se tako ponašate onda ste najobičniji licemjer. N
ajljepša stvar koja nam se u životu dogodi je ljubav i ona zaslužuje puno više pažnje i njegovanja od jednog dana.
Eto, ne očekujem veliku diskusiju, ali imate priliku mene i moj stav kritizirati ili iznijeti svoje mišljenje.....Samo naprijed....
Na kraju, ovu ružu (uzgojena je u Krstaticama) poklanjam svim ženama, koje će na Valentinovo biti zaboravljene i neće od svojih ljubavi dobiti cvijet, poklon ili najslađi poljubac.
Ne tugujte, ja vas volim i poštujem!

Do drugog Valentinova zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe

  1. Ima puno istine u pjesmi Đorđa Balaševića:
    „Vidi ... U nekog se zaljubiš, ali ne dospeš da ga voliš ... Posebno kad si mlad ....
    - Zaljubiš se ... Ali ga ne voliš? Zar to nije ... isto?
    - Ne znam ... Meni nije ... zaljubiš se jer ... je to tebi potrebno ... A voliš ... Jer je to potrebno nekom drugom ... Ne misliš?
    Jedno je kad čezneš za nekim tko je daleko ... A drugo kad čezneš za nekim tko je kraj tebe ... Tek onda je to .. „

    Slažem se da su licemjeri oni koji za Valentinovo "znaju" samo jedan dan u godini.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teško je Balaševića razumjeti a da nisi 100% u njegovom điru, jer i u ovim riječima se govori o odnosu ljubavi i zaljubljenosti, pa čežnji na blizu i na daleko....puno je tu onoga što govori o osjećajima i ponašanja dvoje onih koji se vole ili su zaljubljeni....

      Izbriši

Objavi komentar