VI STE NA REDU

Jednom sam negdje napisao; "Ma koliko god se mi opirali, ipak godine čine svoje. Starenjem ljudsko tijelo ne samo da gubi mladenački izgled nego gubi snagu, otpornost na bolest i mnogo toga što kad bi bili mladi ne bi se dogodilo. Zato, učinite isto što sam i ja učinio! Odvojite malo vremena i posjetite liječnika. Napravite ciljani sistematski pregled. Tko zna što se u vama krije. Ni ja nisam znao da u sebi nosim karcinom.

I danas, nakon više od tri godine liječenja, mogu reći da sam zdrav. Je da je dugo trajalo, ali se isplatilo. Karcinom se povukao i ja sada živim normalno, no posve sam siguran da ne bi bio živ da nisam na vrijeme poduzeo odgovarajuće korake. 

 
Zato i vi pođite na sistematski pregled. Žrtvujte malo vremena i sredstava kako bi saznali kakvoga ste zdravlja.
Posebno na svoje zdravlje trebaju paziti muškarci pedesetogodišnjaci, te oni koji puše ili neumjereno troše alkohol. Žene bilo da su stare ili mlade, zbog svojih specifičnosti, trebale bi također imati redovne preglede. Osobe čiji su roditelji bolovali od teških bolesti također su izloženi kancerogenim tvorevinama, pa i na to treba paziti.
Uglavnom, ne smijete se zanemariti i čekati da vas bolest opomene kako trebate otići liječniku. U većini slučajeva tada će biti kasno.
Pokrenite se, jer naprosto dugujete svom tijelu da ga barem jednom u dvije godine odvedete u "radionicu" na pregled.
A zašto ja to vama u opće govorim? Mogao bi me i netko od vas ukoriti i reći, što se tebe tiče moje zdravlje. Vjerujte mi na riječ da sam i ja prije svoje bolesti imao takva razmišljanja i frustracije. Bio sam čak ljut na sve one koji su me upozoravali kako sam došao u godine u kojima bi bilo dobro malo više posvetiti se svome zdravlju.
Nemojte se na mene ljutiti što vas, nadam se, na pristojan način upozoravam, kako se sa zdravljem ne treba olako ponašati. Znajte, kad ga jednom izgubite teško će te ga vratiti u ono stanje kada ste bili zdravi i kad vam ništa nije smetalo.
U ostalom imate obvezu brinuti se za svoje zdravlje, ako ništa drugo onda zato jer imate obitelj i drage osobe kojima ćete ako obolite pasti na brigu.
Bez zdravlja ste nitko i ništa. Možete imati sva blaga ovoga svijeta, ali ako nemate zdravlje onda ste trula jabuka koju nitko neće.
Budite oprezni i nemojte se dovesti u situaciju da vam vlastiti nemar postane preteško breme koje će vas na kraju smrviti.
Vjerujem da ću nekoga pokrenuti. Ja sam to već učinio. Vi ste sada na redu!
 
Zdravi i veseli bili.
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)


Primjedbe