KRUH, PRŠUT I VINO

 
U Imotskom kraju bilo koja obitelj ako ima kruha, pršuta i vina tada je svaka od njih sposobna prihvatiti gosta bilo da je najavljen ili je došao iznenada. Od ova tri artikla najvažnije je vino. Ako nemaš vina onda ili si slab gazda ili je godina bila loša. A upravo ovu 2023. godinu upamtiti ćemo po tome što je osiromašila Krajinu i cijelo područje. Toliko je bio loš urod grožđa da će se svaka naredna godini uspoređivati s njom. 
U vrijeme berbe zaista su tužno izgledali nekad grožđem bogati vinogradi. Loze onako golih grana bez grožđa i lišća više su sličile na vrijeme pred zimu nego na vrijeme berbe. U proljeće su ponijele dobar urod, te nagovijestile solidnu vinsku godinu, ali onda kao da je vrag uzeo vinograde u svoje ruke. Došle su nekakve boleštine koje su od vinograda napravile pravu pustoš. Uzalud se višestruko prskalo i primjenjivalo agrotehničke mjera grožđa nije bilo. Tamo gdje se trgalo po desetke kvintala ove godine nije bilo ni za kvas. Nepogoda je bila jača od nauke i ljudskog truda. Nažalost za ovu godinu tu je bio kraj.
 


Ho

Iako nije bilo grožđa vinogradari su jednako revno spremali bačve, bigunce i stare naprave za priprenanje mladog vina. I posve sam siguran da Imotska krajina neće ostati bez vina. Ispomoć će se tražiti u obližnjem Vrgorcu, na otocima, a možda i dalje. 

Kad se dočekuje rodbina ili prijatelji najbolje ćete izraziti gostoprimstvo ako ih ponudite kruhom, pršutom i vinom. Imoćani su gostoljubivi ljudi i neće dozvoliti da im nestane niti kruha, niti pršuta a naročito vina. Kad bi se to desilo ostalo bi se bez prijatelja.

Ostanite zdravi i veseli do iduće berbe.
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe