MORE I IZNAD MORA

 
Mogu slobodno ustvrditi da niti jednu pojavu na Zemlji ne fotografiramo toliko koliko se fotografira zalazak sunca. 
Na velikim površinama kao što su mora, pustinje i velike ravnice, zalazak sunca izaziva neku vrstu romantične pojave, koja u čovjeku izaziva sasvim drugačije vibracije od drugih pojava. Objekte koji su nam relativno blizu, brzo upoznamo, uočavajući sve njihove detalje, pa nam postaju manje interesantni, a oni koji su daleki kao Sunce stalno izazivaju našu pažnju.



Sunce, ono što je dalje to je sve mističnije. Zapravo, samo Sunce zbog jačine svjetla koje emitira, teško je snimiti bez specijalnih filtera. Njegova svijetlost na putu do našega oka prolazi kroz različite slojeve atmosfere, lomi se, reflektira, pravi sjene i manje ili jače osvijetli sve što se nalazi na putu. 
Najljepše prizore na nebu vidjeti će se pri zalasku sunca kada obasjava oblake zatečene na nebu. Različita veličina oblaka obasjana sunčevim zrakama i gledani pod određenim kutom dočaravaju mnoštvo različitih i dopadljivih detalja.. 
Evo fotografije na kojoj se vidi sunce na zalasku. Zahvaljujući igri oblaka, koji su između sunca i promatrača, sunčeva svijetlost pomoću svijetla i sjene, napravila je lijepe i interesantne efekte. 
Stiče se dojam da se negdje tamo daleko nebo zapalilo...
 
Zdravi i veseli bili.!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe