U OSAMI MRAČNE JAME

 
Imate li djece? Imate. Znam, odmah će te reći kako su neposlušna i zločesta. Ja isto imam djecu i mislim da nisu zločesta. Mislim da su poslušna i pažljiva kako u školi tako i u obitelji. Vi mi ne vjerujete pa i dalje tvrdite suprotno.
Dajte, molim vas, uzmite malo vremena i pročitajte ovo štivo. O njemu malo promislite i aktere koje će te upoznati usporedite s vlastitom djecom i tek onda donesite sud da li su vam djeca zločesta.
 
 

Oni koji su mladi i još nemaju djece neka također pročitaju i neka sami sebe zapitaju; da li bi učinili ovakvu glupost ili još bolje pitanje, da li činite nešto slično ?
Njih troje; Matija Dujčića, Vice Vranotin i Mirko Antićev, dvanaest – trinaest godina, vršnjaci, dogovoriše se da će jedne proljetne nedjelje otići u Vitrenik hvatati - loviti golubove.
Ne znam tko je dao prvi inicijativu, ali dogovoreno su i ostvarili.
Mnogima od vas nije poznato da je u prijašnja vremena u ovim krajevima bilo puno divljači kako zeca tako jarebica i divljih golubova.
Također poznato vam je da divlji golubovi žive po špiljama i jamama, u njima se legu, odgajaju svoje ptiće i prezimljavaju.
Naša trojka u zakazano vrijeme, naoružana konopima, sastala se na Vlaki odakle se veselo uputila u Javne doce.
Da spomenem, da u Javnim docima ima nekoliko spila (špilja) i jama u kojima su obitavali divlji golubovi.
Naša trojka odlučila se za jednu od jama misleći da baš u njoj ima najviše golubova i da će zbog njenog izgleda najlakše doći do lovine. Jama je bila naoko pristupačna, duboka petnaestak metara, no pokazalo se da je zbog toga što se od vrha prema dnu širila, bila izuzetno opasna.
Plan im s sastojao u tome da jedno od njih spuste konopom u jamu, taj bi golube hvatao, a drugih  dvoje koji bi ostali vani, jasenovim granama, kamenjem i vikom sprečavali bi golubove da pobjegnu iz jame sve dok ih onaj u jami ne bi polovio.
Dogovoreno učinjeno. Mirko i Matija svežu Vicu konopom i lagano ga spuste u ambis jame. Vice je ulovio nekoliko golubova, no ni golubovi nisu bili naivni pa uz nekoliko pokušaja pobjegnu iz jame. Time je i lovina bila završena. Trebalo je sada Vicu izvući iz jame i vratiti se kući.
Konopom su izvukli lovinu, no izvlačenje Vice nije bilo jednostavno i lako. Ipak, uz nadčovječne napore izvukli su ga sedam osam metara i stop, dalje nisu mogli. Ne samo da ga nisu mogli dalje izvlačiti nego ga nisu mogli ni zadržati na visini na koju su ga bili izvukli. Snage im je potpuno nestalo. Videći da Vice klizi prema dnu jame uprli su posljednje atome snage da ga zadrže i da ne tresne o dno jame. Konop nisu pustili, ali su zato ostali zguljenih dlanova do kosti. Padajući u jamu Vice ih je svojom težinom povukao do samog ruba jame i sve bi se završilo tragično da se konop s kojim su bili povezani nije na sreću zaglavilo u procjepu dvaju kamena. To je bila sreća u nesreći. Mirko i Matija zadržali su se na rubu jame, a Vice nije udario o njeno dno. Zaglavljeno uže zadržalo ga je na visini pet-šest metara iznad dna.
Nakon stišavanja straha i užasa moralo se posao dogotoviti tj trebalo je Vicu ponovno probati izvući iz jame.
Koliko sreće toliko i nesreće. Uz sva nastojanja i sve muke zguljenim i krvavim rukama nisu mogli zaglavljeno uže ni milimetra pomaknuti, a Vice se nije mogao uža osloboditi  jer je bio vezan oko prsiju pa je svojom težinom stalno zatezao uže i omču oko sebe. Rekao sam da je jama vrlo nezgodna jer joj se zidovi šire prema dnu i nema mogućnosti da se  nogama oslonite na njene zidove.
Prijetila je opasnost da se Vice jednostavno uguši, jer ga je uže sve više stezalo.
Vrijeme je brzo prolazilo. Nisu ni primjetili da je sunce već dobro na zapadu i da se sprema noć, te da su ih ukućani već počeli tražiti.
Šta napraviti ? Lako bi bilo da je za njihov naum netko znao. Otišli bi po pomoć i sve bi sretno završilo, ali dogovor o hvatanju golubova bio je samo njima poznat. Nikome o tome nisu pričali što ih je dovelo u neobičnu situaciju koja je mogla završiti stravično.
Vicu očito nisu mogli izvući, nisu ga mogli ostaviti i pobjeći, a zbog strogih roditelja kući nisu smjeli doći, jer bi roditelji pokazali tko je gazda u kući.
Na koncu, uz pristanak Vice, Matija i Mirko spreme se i otiđu kući po pomoć. Uz velike muke povjere se Vukiću i Juri Šiškinu te ih zamole da im pomognu Vicu izvući iz jame, uz uvjet, da ne kažu roditeljima šta su učinili.
Cijelo vrijeme od kada su Mirko i Matija napustili Vicu pa sve dok se nisu vratili, Vice je visio o konopu. Bio je na izmaku snaga.
Na koncu sve je dobro završilo. Zajedno s pristiglom pomoći Vicu su teškom mukom izvukli iz jame.
Za nemili događaj roditelji su saznali tek za nekoliko mjeseci. Nije bilo batina, jer sama pomisao šta im se moglo desiti oduzelo im je pomisao da bi nekoga trebalo izlemati. Možete li vi zamisliti šta se sve moglo dogoditi mladim i nejakim pustolovima? Iako ima stotine kombinacija u kojima su svi troje mogli izgubiti život, ipak evo samo jedne koja je bila realna, ali koja bi bila najstrašnija.
Zamislite, da je Vice, Mirka i Matiju povukao za sobom u jamu, što se moglo vrlolako dogoditi. Zbog dubine u koju bi pali za vjerovati je da bi izgubili život, a ako bi ostali živi umrli bi strašnom smrću.
No šta bi se desilo s Vicom koji je ostao zarobljen konopom? Vlastitom snagom nije se mogao popeti, a niti spustiti na dno jame. U svakom slučaju ostao bi zarobljenik tamne jame sam i bespomoćan On bi umirao najduže.
Znajući da nitko nije imao pojma kuda su otišli, da je jama daleko od puta, teško da bi njihova zapomaganja bila primjećena. Spasenje u Javnim docima, dva-tri kilometra daleko od kuće, zarobljeni u dubini jame, mogli su očekivati od nekoga tko bi slučajno prošao tik uz jamu i čuo njihovo zapomaganje, a to bi bila vrlo vrlo mala vjerojatnost.
Rezultat svega bilo bi stravično sporo i svjesno umiranje jedne, a možda i sve tri mlade osobe u osami mračne jame. Umirali bi sporo i bespomoćno, bez nade u spas, jer je spas bio beskrajno daleko, a gotovo na dohvat ruke. Strašno !
Ako ovoj priči ne vjerujete, a put vas odvede u Korčulu, svratite u gostionicu „Hajduk“ i potražite jedinu živuću učesnicu, Matiju, Juke Janjkova ženu, ona će vam ispričati sve u detalje.
Opet vam postavljam isto pitanje. Imate li djecu i jesu li dobra i poslušna? Vjerujem da ste već promjenili mišljenje, jer uspoređujući ih s akterima ove priče oni su čisti anđeli.

Do idućeg pisma zdravi i veseli bili.
Vaš Mali Mate.

Primjedbe