ANTINA KUĆA

 
Ovoga ljeta privode se vanjski radovi na još jednom objektu u Krstaticama. To Ante Jurtalov pomalo ali sigurno obnavlja rodnu kuću. Veliki su to bili zahvati na objektu, ali upornost Ante i njegove obitelji dali su rezultate. Malo je tu netko drugi radio osim Ante i njegovih sinovi, Jure i Joška. 


Dakako i Ane, njegova strpljiva žena, jednako je učestvovala i doprinosila da poslovi i porodica nesmetano idu. Neka, drago mi je prijatelju da sve ide po planu. U tu svrhu Mali je Mate napisao stihove, koji su bili već postavljeni u Knjizi posjetilaca. Nekako su mi se učinili da će i ovdje pasati, pa sam ih postavio na naslovnu stranu da budu uočljivi. Njihov sadržaj odražava stvarnost.


Evo tebi jedna, neka narod znade,
Ja ću štiva pisat to se meni dade.
Znam da moje štivo tebi drago nije,
Zato pjevaj pajdo nek se narod smije.

Bolje si nam onu pjesmu ispjvao Ante,
Nego što je prase ispekao Mate.
Moja kuća stalno tvoju gleda,
Kad se boce nose vikat mi se neda.

Mali nosi pivo, ćaća žedan nije,
Ipak, popit će ga, da se ne ugrije.
Hladna Žuja ko' iz oblaka pala,
Bože mili u što mu je stala.

Mijenjaj brave prijatelju stari,
Opet tebi piće u konobi fali.
Ane viče, Ante mili, nestala su pića,
Iz konobe naše utekla je srića.

Dok Zagvoška bistre suze briše,
Ante bravu mijenja, nema toga više.
Ljepotice moja popunit ću hladnjak,
Pa da kruha nemali na Badnjak.

Zato Ljubić ovo zapjevao tebi,
Da se prijateljstvo pokvarilo ne bi.
Prijatelji kućom od davnine bili,
Naši stari tako odredili.
 
 
Do idućeg puta zdravi i veseli bili.  
Uvijek Vaš Mali Mate

Primjedbe

  1. Pozdravljam mog dragog prijatelja Antu, te njegove vrijedne sinove i strpljivu Anu, koji ne žale truda da se kuća konačno dovrši. Ipak, Juri savjetujem da štedi, a Ante i Ane će već nekako sagraditi kuću, ako ništa drugo onda od "uštede" na piću. Ja sam davno govorio da treba minjati brave i katance. Ha ha ha. Pouka Jošku! Junače moj, uspori malo sa ženidbom. Treba Juru najprije oženiti, a tek onda si ti na redu. Nesmiješ ni u Irsku dok se Jure ne vrati. Eto ja ušao malo u obiteljse teme. Budite dobri i svako dobro od Maloga Mate...

    OdgovoriIzbriši
  2. ante lizatović30. 05. 2023. 15:55

    Želja ti se ispunila, Jure se vratio iz Irske i oženili smo ga, Sad je red na Joška, sačeka je brata i njega ćemo oženiti, a kuća je pri kraju. Dobar si prorok bio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neka sam bio u pravu. Drago mi je što je tako. Usput koristim priliku da čestitam Juri i njegovoj Petri na prekrasnom svadbenom slavlju i da im poželim sretan i plodan zajednički život…

      Izbriši

Objavi komentar