UZ KOMIN (OGNJIŠTE)

 
Ovih dana zima nam je pokazala zube. Nitko se nije nadao da će u ovo doba godine doći do tako niskih temperatura. Na vratima je skoro proljeće, a hladnoće su neizdržive. Biti će opet boleština i slabe opskrbe stanovništva, ili možda i neće. Lanjska zima bila je hladnija od ove, a briga i opskrba stanovništva nije mogla biti gora. Nadam se da će državne službe konačno proraditi i biti na pomoći stanovništvu!
Narod se otima neugodnoj hladnoći na razne načine, ali najučinkovitija je za to dobra vatra zapaljena na ognjištu ili kominu. 



Na fotografiji je prikazana upravo vatra na kominu. Za one koji ne znaju što je komin reći ću da je to mjesto u dimnoj kužini (kuhinji) na kojemu se ložila vatra, na otvorenom, bez peći. To je mjesto oko kojega se svakodnevno okupljala obitelj i svi drugi koji bi došli iz bilo kojeg razloga. Komin je mjesto gdje se obitelj dogovarala o svim važnim stvarima. 



Oko komina bile su postavljene drvene klupe ili pojedinačni stolci s tri noge, katrige s naslonom ili su pak bile izgrađene klupe od brušenog kamena na kojima su ukućani i došljaci sjedili.  
Sač ili peka, komaštre, varionica, ožeg, maše i gradele su osnovni dijelovi kućanstva, koji su bili neposredno uz komin.
Tu je bilo mjesto na kojemu su se pripremala obična seljačka jela, ali i spravljalo sve ono najbolje što selo može ponuditi.  Meso pečeno na gradelima, meso ispod sača-peke, krompir na pole, kokoš s purom u bronzinu, divenice, pa i jaja sa slaninom na tavi, uštipci i posebno kruh ispod sača su samo dio onoga čime se gostilo.
Svakako, na kominu je popijeno nebrojeno bukara vina i čašica rakije, te ispričano bezbroj dogodovština iz prošlosti.
U vrijeme zimskih dana komin i dobra vatra bivali su mjesto gdje su se dočekivali prijatelji i rodbina, a u večernjim satima bilo je istinsko sastajalište djevojaka i mladića, koji bi do kasnih noćnih sati ostajali u veselom druženju.
Broj onih koji su se htjeli ogrijati uz komin bio je sve veći što je zima bila oštrija, pa bi hladne zimske večeri bile kao praznik okupljanja.
Ja bih rekao da je vatra na kominu najromantičnije mjesto ionako idiličnog sela.


I tako, prođe mi večer u sjećanju.
Dok vani bura visoko iznad zemlje u vrtlogu diže snijeg, dok s gradela pristiže božanstveni miris usoljene pečenice, ganga se ori kao u najboljim vremenima.
Na kraju prijatelji se razišli, a ja uz vatru i čašu domaćeg vina ostajem i pomalo drijemam. Borim se da uz komin ne zaspim. Moram ostati budan, jer je vatra svojim plamenom upravo počela pričati još jednu priču iz davnine.
To je život!!!

Eto za sada toliko. Zdravi i veseli bili.
Vaš Mali Mate

Primjedbe