MOGLO BI TREBATI


Ovo što vidite na fotografiji to je potkop na moru, namijenjen za privremeni ili stalni smještaj ratnih plovila, koje je koristila Jugoslavenska ratna mornarica (JRM).
Ima ih stotinjak, a izgrađeni su na obalama vanjskih hrvatskih otoka. Lukavo su izgrađeni u skrivenim uvalama, teško su uočljivi, a još teže bi ih se moglo uništiti. Uz dobro obučenu posadu iz njih je moguće brzo i učinkovito djelovanje po eventualnim neprijateljskim plovilima.
U vrijeme njihove gradnje, ratna doktrina zasnivala se na strategiji obrane teritorijalnog more od bilo kojeg neprijatelja, za ono vrijeme, NATO pakta i snaga Varšavskog ugovora. 
Od JNA naslijedila ih je Hrvatska ratna mornarica (HRM). 
Danas su potkopi prazni, napušteni, devastirani i ničemu ne služe. Obrana mora i cjelokupne države bazira se na članstvu i ratnim planovima NATO pakta.
No, je li ispravno zanemariti i prepustiti propadanju baš sve što se u prošlosti u svrhu obrane izgradilo ili ipak trebamo biti malo mudriji i ponešto sačuvati?


Istina je da se danas oslanjamo na jednu vojnu silu, na NATO, ali situacija bi se mogla vrlo brzo i iz temelja promijeniti. 

Na primjer, što bi se desilo s NATOM kada bi Amerika i još neke  druge, uglavnom bogate članice saveza izišla iz njega? Nije nemoguće, na primjer, da na čelo Amerike, Francuske ili Njemačke dođe neka druga ekipa i jednostavno drugim članicama kažu "razlaz". 
Možda ćemo onda opet morati razvijati vlastitu obranu, pa bi, u tom slučaju, potkopi i drugi vojni objekti dobro nam došli. 
Mudrosti i predviđanja nikad dosta.
Napisano u dobroj namjeri bez bilo kojih političkih i drugih negativnih opcija.

Do nečega novoga zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe

  1. Prije dosta godina imala sam prilike boraviti na Visu u Samogoru, nekadašnjem vojnom objektu koji je prepušten propadanju. Nadam se da danas više nije tako i da će mnogi objekti diljem lijepe naše biti spašeni od propadanja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema teorije da se spase na način kako je zamišljeno. Ima objekata u takvom stanju da bi bilo skuplje ga ukloniti nego izgraditi novoga. Mi smo pravi majstori za uništavanje. Treba vidjeti, a ja sam vidio, odmaralište u Krvavicama i Češku vilu u Visu. Prelijepi objekti bili na prekrasnu mjestu, ali nitko ih neće kupiti pod kriterijima koje je nametnulo ministarstvo i ministar Goran Marić.

      Izbriši

Objavi komentar