SRAMIŠ LI SE HRVATSKA

 
Drago mi je što se na Hrvatskoj televiziji pojavljuju reportaže o uništenim objektima koji su projektirani i izgrađeni na posebnim mjestima, za posebne namjene i koji su predstavljali avangardnu arhitekturu ne tako davnih vremena.
Vidjeli smo kako danas jadno izgleda nekad vrhunski hotelski kompleks "Haludovo" kod mjesta Malinske na otoku Krku, te Dječje oporavilište u Krvavici kod Makarske. Hotelski prostor Haludovo bio je predstavnik vrhunskog i mondenog turizma u kojemu je nemilice trošila svjetska elita.
 
Odmaralište i oporavilište Krvavica

Češka vila Vis

U zadnje tri godine obišao sam nekoliko objekte u vlasništvu države, a ovog ljeta bio sam u Krvavici i u Visu (Češka vila) i nemalo se iznenadio onome što sam vidio. Nekada prekrasno zdanje građeno kao lječilište i oporavilište djece danas stoji devastirano, pokradeno i napušteno. 
Izgrađeno šezdesetih godina prošlog stoljeća kao ogledni primjer moderne arhitekture s posebnom namjenom. Sve je izgrađeno tako da se nije ni najmanje zadiralo u ljepotu prirode.
Danas objekt sliči na sve samo ne na lječilište. Najprije su ga uništile izbjeglice iz Bosne, a kasnije dokrajčili svi koji su se našli u blizini.
I Haludovo i Krvavica u vlasništvu su države i na njima se najbolje vidi kako je naša država loš vlasnik. Dozvolila je da propadnu ogromne nacionalne vrijednosti ostavljajući ih na milost i nemilost lopovima i lošim ljudima.
Najbolje se to očituje u izjavi jednog nadobudnog predstavnika vlasti iz Baške vode koji je na HRT-u iznio svoje mišljenje. Upitan za Dječje oporavilište u Krvavicama nonšalantno je izgovorio nekoliko riječi koje bi više pristajale nekoj makarskoj pijanduri nego čovjeku od vlasti; - pa što onda, srušile su se mnoge građevine pa može i ova. To je samo hrpa betona. Reče i ostade živ, kao da je Hrvatska najbogatija zemlja na svijetu, pa treba samo rušiti i zanemarivati sve što je vrijedno.
Sumnjam da taj mlatimudan znade da se prema državnoj, znači zajedničkoj imovini, tako ne smije odnositi.
No, koliko god mi to htjeli ništa ne ide na bolje. Mnogi državni službenici kojima je bila obveza naći potrebno rješenje, dvadesetak godina žive bezbrižno na državnim jaslama s visokim plaćama, a nisu ništa
učinili u pravcu zaštite državne imovine od propadanja. Ona i dalje tužno čeka, jadna, razdrljena i sramotno napuštena. 
Do kada? Do kada ćemo se ponašati kao pijani milijarderi. Nije li konačno došlo vrijeme da država položi račune narodu?

Zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe