RADIŠNA LJEPOTICA

 
Lavanda je mediteranska ljekovita biljka koja može izdržati izuzetno visoke ljetne temperature i dugo sušno razdoblje. Ipak, ovog ljeta vrućine su bile toliko visoke da čim bi se pojavili cvjetovi odmah su uvenuli. Pčele, bumbari i ostali medonosni insekti, kod tako visokih temperatura, moraju se vrlo rano ustati kako bi u još neuvelim cvjetovima našli barem koliko-toliko slatkog nektara. Od toga im ovisi život.
 

 

Dugo zadržavanje i letanje insekata od cvijeta do cvijeta daje znak da je slabo medilo. No, ova bumbarica-radilica (bumbari ne skupljaju med) nije se na to obazirala. Za svoje leglo uporno je skupljala ono malo što je škrta lavanda davala. Da nije tako vrijedna i privržena svom leglu, leglo bi uginulo zajedno s maticom-kraljicom, svim bumbarima i radilicama, pa bi iduće godine priroda bila siromašnija za ove lijepe i korisne insekte. 

Sva živa bića, pa i ljudska vrsta sve što čine i stvaraju usmjereno je k jednom cilju, kako održati i unaprijediti svoju vrstu. Ako žele imati i živjeti moraju puno raditi. 

Insekti to rade instinktivno, a čovjek s razumom.

Zdravi i veseli bili!
Vaš bumbar Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe

  1. Razlika između pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.
    Netko je rekao
    "Aerodinamički govoreći bumbar ne bi smio biti u stanju da leti. Međutim, bumbar nema pojma o tome, te ipak leti.". Leti, leti moj bumbaru još dugo, dugo !

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti....nastojati ću letjeti iako mi nije do letenja
    ....zagrljaj tebi....

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar