NAVIKLI DA NEMAJU

 
Sve vas zajedno pozdravljam s nadom da ste dobro i da u životu nemate nekih ozbiljnih problema.
Ja stigoh prije par dana u naše Krstatice i nisam se odmah javljao na blog sve dok nisam saznao novosti koje su vezane za ovo naše lijepo mjesto.
Odmah ću početi sa cestom. Eto konačno cesta je većim dijelom rekonstruirana, ali ne i u cijelosti dogotovljena.  
Ostalo je još na cesti urediti bankine, postaviti branike, horizontalnu signalizaciju i prometne znakove. Uglavnom ima tu još puno posla, ali uvjeren sam da će firma Patrlji cestu dovršiti u skoro vrijeme.
 

Po zaseocima položene su vodovodne instalacije i telekomunikacijske cijevi za postavljanje kabela. No, ti radovi su još na prvoj trećini od onoga što se još treba učiniti. 

Možda bi cesta i vodovod bili već dovršeni da se istodobno nije u istu trasu umiješao Hrvatski telekom (HT) sa svojim instalacijama.   
I ne bi bilo problema poslove dviju različitih firmi obavljati u isto vrijeme da HT u zadnjih nekoliko godina nije postala toliko neodgovorna firma da su se odnosi između HT-a i korisnika njegovih usluga opasno narušili. 
Poznato je da HT određene radove ugovara s privatnim firmama koje su najjeftinije ali ne i najbolje u izvođenju radova. U konkretnom slučaju, privatna firma koja kopa kanale i postavlja plastične cijevi u koje će se kasnije postaviti telekomunikacijski kablovi toliko traljavo i neodgovorno radi da je pravo čudo kako netko od seljana nije upao u iskopane kanale.


Slika Hrvatskog telekoma. Nekada stručna i odgovorna firma danas je ruglo.

Radilište su ostavili u takvom stenju da ono direktno utječe na sigurno kretanje stanovništva. 
Iskopati kanale i u njih položiti cijevi za kabele a ne zatrpati te iste kanale ili ih barem označiti kao opasnost, direktan je atak na sigurnost stanovništva.  
Deutsche telekom kao totalni vlasnik HT-a da se ovako ponaša u matičnoj zemlji Njemačkoj, mislim, da bi više platio kazne nego što bi mogao zaraditi. U Hrvatskoj, na žalost, nitko ne kontrolira HT gradilišta, pa se na taj način Telekomu i njegovim kooperantima omogućava da rade što god hoće!?
I još nešto; telefoni u Krstaticama ne rade više od 6 mjeseci, ali gramzljiva firma siromašnim stanovnicima redovno ispostavlja račune, prijeteći da će telefone isključiti ako se računi ne podmire. Koja smiješna i suluda prijetnja; iskopčati nešto što je pola godine u kvaru. Valjda HT misli da seljak drži telefon radi ukrasa.
U lovu u mutnom ni državna kasa neće ostati bez prihoda, jer preko telekoma potpuno nezaslužno naplati svoj dio, to jest 25% PDV-a. 
Na kraju priče čuo sam ne mali broj onih koji su imali telefonske priključke da bez obzira kada će priključni kabeli biti postavljeni, nitko neće ponovno uključiti telefon. Kažu da je bilo dosta natezanja i zajebancije.
O mobilnoj telefoniji i internetu da i ne govorim. Svi davatelji usluga pa tako i HT lažnim informacijama o pokrivenosti teritorija signalom, prodaju maglu i nije ih briga da li će korisnik moći koristiti uslugu koju je skupo platio. 
Da nije žalosno bilo bi smiješno kad vidiš ljude kako se pentraju po kostelama, murvama i krovovima kuća mučeći se da "ulove" signal. Sramota!
Jedina svijetla točka u naselju je uređena crkva. Za Uskrsni blagdan crkva je svježe oličena i okićena, pa sveukupno s lanjskom obnovom, zaista lijepo izgleda. 
Bravo don Mate!
I na kraju rekao bih da među stanovnicima nisam vidio nezadovoljnih lica. Naprotiv! Svi radosno čekaju Uskrs, a vodovod, cesta i neplaćeni telefonski računi malo koga uzbuđuju. 
Momentalna nezainteresiranost seljana za nastale probleme posljedica je dugogodišnjih jalovih obećanja boljitka. Siromah u čekanju obećanog boljega života naprosto se navikao na tegobe, pa mu život postao podnošljiv i onda kada nema puno.
Ja ih potpuno razumijem!
Eto, za sada toliko. Želim vam sretan Uskrs!

Do idućeg javljanja zdravi i veseli bili.

Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe