ZMIJE OTROVNICE

 
Radi vaše sigurnosti i potrebe da što više saznate o opasnostima s kojima se možete susresti, ovaj post ponavljam sa željom da ga pročitate i zapamtite!!!!

Uskoro će toplije vrijeme s kojim ćemo požuriti u prirodu.
Rijetki znaju da ih tamo može čekati neugodno iznenađenje, koje im može život ugroziti. Zbog toga postavljam post o zmijama otrovnicama koje žive prvenstveno u Hrvatskoj pa i u nekim državama Europe. 
Posebno apeliram na roditelje, djedove i bake da prate i stalno upozoravaju djecu i unuke na opasnosti od zmija. Jedna mala nesmotrenost vrlo lako izazove veliku nevolju.   
   
PROČITAJTE I ZAPAMTITE 
Dođe li do ugriza jedne od prikazanih zmija, a prvenstveno poskoka, trebate odmah poduzeti slijedeće tri radnje:
1.- Ako ste sami u prirodi, odmah nazovite službu 112 ili nekoga tko bi vas mogao odvesti do najbliže bolnice ili doma zdravlja. Razgovijetnim glasom dajte točan opis gdje ste, da vas se može pronaći i pružiti pomoć. Do dolaska pomoći budite mirni i nemojte se kretati.

2.- Ugriženi ud jače podvežite, uzicom, kaišem ili drugim predmetom iznad mjesta ugriza 5 do 10 centimetara.
3.- Ako je ugrižen netko u vašoj pratnji, postupak je isti.
Nije potrebno razmišljati o tomu koja vas je otrovnica ugrizla. Sve otrovnice iza ugriza ostavljaju trag u obliku dva uboda jedan do drugoga u razmaku oko 10 milimetara, no može biti i jedan, ako je ugriz bio pod nepovoljnim kutom.
 

 POSKOK

Poskok najčešće obitava u suhim i sunčanim krajevima s kamenjem i gustim grmljem.
Područja rasprostranjenosti obuhvaćaju sjevernu Italiju, Ticino, Južnu Austriju, te naše krajeve.
Slabo je uočljiv jer mijenja boju prema okolini. Mužjaci su sivkasti, a ženke sivo-smeđe, crvenkasto-smeđe ili smeđe. Može ga se prepoznati po izraženim šarama na leđima u cik-cak motivu.
Također na vrhu glave iznad usta ima karakteristični roščić. Odrasli je poskok dugačak između 60 i 100 cm. Šuplji zubi kroz koje ubrizgava otrov dugi su do 10 mm. Otrov mu je vrlo snažan i izaziva jak otok i prodornu bol. Poskok spada u najotrovnije zmije, čak je otrovniji i od nekoliko vrsta kobri.
Na kraju ljeta penje se na drvo odakle može ugristi prolaznika za vrat ili glavu. Tada je žrtva u velikoj opasnosti, jer se ugriz ne može podvezati.
Još je važno znati da poskok koti 10 do 20 mladih zmija koje čim se okote sposobne su ugroziti život, jer su im razvijeni zubi i vrećice s jednako opasnim otrovom kao i odrasla zmija.
Na mjestu ugriza obično se vide dvije male ranice od zuba, ali je moguće i da je samo jedan zub probio kožu. Tipični su simptomi bol i otečenost na mjestu ugriza, vrtoglavica, mučnina i povraćanje.  
  
RIĐOVKA

Riđovka je najrasprostranjenija zmija Europe i najrasprostranjenija zmija uopće. Stanište joj se prostire preko čitave Europe, kroz Rusiju sve do obale Tihog oceana. Može se naći i u Švedskoj i u Arktičkom pojasu. Nema je u južnoj Španjolskoj, južnoj Italiji i na jugu Balkanskog poluotoka.
Otrov joj je blaži od poskoka i prema nekima za zdrava i jaka čovjeka nije smrtonosan. No, ja ne vjerujem!
Od poskoka se jasno razlikuje, po odsustvu roščića na njuški. Okoti do dvadesetak živih primjeraka, koji su odmah opasni i jednako otrovni kao i odrasle riđovke. 

PLANINSKI ŽUTOKRUG
 
Planinski žutokrug je najmanje opasna otrovnica. Živi u brdima na visini iznad 1000 metara, obično na suhim travnjacima s malo vegetacije. I za nju kažu da nije smrtonosna, ali njen otrov izaziva jaku bol i svakako je potrebna liječnička pomoć. Sigurno je sigurno! Dužinom doseže do 60 cm. Glava joj je nešto uža nego što je od riđovke i poskoka.
Na vrhu glave ima nekoliko većih krljušti. Tijelo joj je sivo-žućkasto sa smeđom cik-cak šarom.
Često ju mijenjaju s opasnijom riđovkom. Ako ste u dvojbi o kojoj se vrsti radi, u ime sigurnosti pretpostavite da je riđovka.
Otrov joj je slabiji nego u druge dvije hrvatske otrovnice.
U većini slučajeva, uzrokuje bol i natečenost na mjestu ugriza, a ponekad i mučninu i povraćanje. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi.
Nađete li se u prirodi u naznačenim predjelima, a naročito u vrućim dijelovima naše zemlje, posebno Dalmacije, Dalmatinske  zagore, cijelog primorja i otoka, nikome ne vjerujte kada kaže da nema zmija!!! 
I evo jednog nesvakidašnjeg primjera ugriza poskoka.
Živim gotovo u centru Zagreba i prije pet ili šest godina poskok je ugrizao mog susjeda na nogostupu ispred kuće. U neposrednoj blizini događaja građevinari su postavljali krovište na kuću, pa se pretpostavlja da su zmiju dovezli u kamionu  s drvenom građom iz Like.
Još je nešto važno!!! Kad ste u prirodi, na autu ne ostavljajte otvorena vrata i prozore!!!

Eto toliko, zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe