USPOMENE U SLICI


Siguran sam da ponekad pregledavate stare fotografije koje ste snimili vi ili ih je netko drugi fotografirao ? Vjerojatno ste se odmah zapitate kada su snimljene i koga fotografije predstavljaju.
Fotografije su elementi preko kojih smo u momentu kada su snimljene "zaustavili" vrijeme. Prenesemo li snimljenu pozu ili detalj na fotografski papir ili u današnje vrijeme u memoriju mobilnog telefona, tada smo dugoročno pohranili mali isječak vremena koji se nikada na isti način neće niti može ponoviti. To i je jedna od osnovnih vrijednosti fotografiranja. Fotografije su zapravo najvjerniji spomenici prošlosti. U nama pobuđuju vjerodostojna sjećanja na snimljene osobe ili događaje. Preko njih možemo usporediti prošlo sa sadašnjim vremenom. Da nije fotografija iz prošlosti puno toga ne bi znali o precima, kako su živjeli i čime su se bavili. Bilo koju fotografiju možemo u svakom momentu pogledati i prisjetiti se osoba ili drugih detalja koji su bili objekt snimanja.
Svakako, fotografija nas može podsjetiti i na neke ružne i neugode stvari. No, obično ružne stvari se ne čuvaju tako dugo kao one lijepe, pa nam one neće smetati.
Sada ću vam predstaviti dvije fotografije. Jedna je snimljena nedavno, prije 4-5 dana, a druga je snimljena 1933. godine.
Pogledajte:

Jutarnja kava u Krstaticama. Danka, Dinka, Vesna, Darko, Nevenka i Željko. Ja sam onaj iza kamere.
 
Fotografija iako je snimljena nedavno, već se može s nje "čitati" povijest. Ona će trajati dok bude interneta j dok bude stranica na internetu. Neće mijenjati niti oblik niti boju. Ostati će ovakva dugo, dugo vremena, no osobe koje su snimljene s vremenom će se promijeniti. Trebate imati na umu da nikada više snimljene osobe neće biti na okupu u ovakvom raspoloženju. To je to o čemu vam govorim. To je taj, vremenski trenutak kojega sam “ukrao” iz vremena i koji je neponovljiv.  
 

Na slici su mladići i djevojke iz Sredine Sela; Mare Lizatović - Dujčića udana Topić, Stane Lizatović - Dujčića udana Brnjić, Mare i Vican Ivanović - Jagnjić, Slavka Lizatović - Vukina udana Lišnjić, Ljube Topić udana Lišnjić. Ispred Vicana stoji tada curica Matija Lizatović - Dujčića udana Zec i na kraju je Ivan - Ivanić Topić.
 
Ova stara fotografija snimljena je 1933, godine. Jedna je od najstarijih fotografija, barem meni poznatih, koje je snimila Krstačanka i to baš u Krstaticama. Fotografiju je snimila  učiteljica Agata Topić (Pipalušina kćer). U vrijeme snimanja svi koji su na fotografiji bili su dvadesetogodišnjaci i nitko nije bio udat niti oženjen. Odavno su svi pokojni.
Eto tako nekako će se danas ili u budućnosti komentirati ove fotografije. Oni koji će ih imati u svojim albumima moći će se na osnovu njih prisjetiti svoje rodbine, prijatelja i susjeda.
Zato, stalno snimajte! Snimajte sve, pa i sebe, jer ćete se u skoroj budućnosti zaželjeti vidjeti kako ste nekada izgledali. Ako to ne učinite danas, već ste zakasnili.! 
 
Zdravi i veseli bili
Vaš Ljubomir Topić

Primjedbe