IZGUBLJENA OPKLADA


Uoči zadnjeg redovnog popisa stanovništva, koji je obavljen u travnju 2011. godine napisao sam; "Za slijedeće travanjske izbore, unaprijed mogu reći da će nas biti manje od trećine (128) nego što nas je bilo kod prvog službenog popisa davne 1857. godine."
Sjećate li se? Čak sam ponudio i opkladu.
Moram priznati da sam opkladu izgubio za dlaku, što mi je jako drago. Računao sam da nas neće biti više od 128 što je trećina od prvog službenog popisa, no ima nas malo više.
Naime, u prvom popisu stanovništva 1857. godine zabilježeno je da su Krstatice brojile ukupno 383 duše, a zadnjim travanjskim popisom 2011. godine upisana je 131 osoba, što je za 3 osobe više od onog što sam predviđao.
Uspoređujući prikupljene podatke za ostala naselja, Krstatice zauzimaju posve dobro mjesto u odnosu na stanje kakvo je u drugim selima Općine Zagvozd.
Evo rezultata popisa stanovništva za Općinu Zagvozd iz 2011. godine.
Zagvozd 816/763
Rastovac 201/164
Krstatice 132/131
Biokovsko Selo 55/50
Župa 54/54
Rašćane Gornje 19/19
Župa Srednja 3/3 osobe.

Prva brojka daje ukupan broj popisanih ili bolje rečeno zatečenih osoba u jednom naselju. To je dakle zbir stanovnika koji su u određenom mjestu prijavljeni i u njemu stalno žive i osoba koje u mjestu žive iako su prijavljene u nekim drugim naseljima.
Druga brojka odnosi se na stanovnike koji su prijavljeni i koji stvarno žive u naselju. Razlika za Krstatice je samo u jednom stanovniku, dočim u mjestima kao što su Zagvozd i Rastovac ta razlika je znatno veća, pa prikazano stanje prvom brojkom iskrivljuje stvarnu sliku o broju stanovnika.
Uspoređujući rezultate popisa stanovnika u cijeloj Općini uočavaju se dvije osnovne karakteristike; prva kazuje da su samo Zagvozd i Rastovac veći po broju stanovnika od Krstatica, a druga da je broj stanovnika u Krstaticama veći od ukupnog zbroja stanovnika u preostala četiri sela naše općine.
Naime, u Biokovskom Selu, Župi, Gornjim Rašćanima i Srednjoj Župi upisano je ukupno 126 osoba što je za 5 osoba manje od ukupnog broja stanovnika upisanih u samim Krstaticama.
Rezultati popisa iz 2011. godine ukazuju na žalosnu činjenicu da će u vrlo skoroj budućnosti neka sela naše općine potpuno opustjeti i zauvijek nestati s popisa naseljenih mjesta.
Nije na odmet prisjetiti se demografskog stanja Krstatica u zadnjih pedeset godina, počev od 1961. godine pa do nedavnog popisa 2011. godine.



Za Krstatice rezultati popisa stanovnika u proteklih 50 godina izgledaju ovako:

1961. godine 677
1971. „ 650
1981. „ 407
1991. „ 253
2001. „ 199 i
2011. „ 131 osobe.

Demografski podaci kazuju da je razdoblje između 1971. i 1991. godine bilo razdoblje najvećeg pada broja stanovnika. U tih dvadeset godina broj stanovnika smanjio se skoro za dvije trećine.
Krstatice po tome nisu bile jedine. Spomenuto razdoblje obilježeno je sa stalnim i velikim migracijama seoskog, uglavnom reproduktivnog stanovništva, što je uzrokovalo da u selima priraštaja gotovo i nije bilo.
Samo je još razdoblje oko 1931. godine bilo takvo ili slično osamdesetim godinama.
Ne treba nas veseliti činjenica da Krstatice nisu u Općini Zagvozd naselje s najmanjim brojem stanovnika. No taj podatak može se ozbiljno i opravdano koristiti kao nužan i potreban da Županija i Općina shvate da moraju svoju brigu više usmjeriti prema potrebama stanovništva mjesta Krstatica kako bi se u njima uvjeti življenja poboljšali. Takvim ponašanjem bi se značajno usporilo propadanje sela.
Svakako treba se istaknuti da nije samo broj stanovnika ono što nas stavlja u prvi plan za potrebnu obnovu i razvoj!!
Zašto je do sada ta briga potpuno izostala? Zašto su Krstatice uvijek na začelju onih kojima bi se trebalo pomoći da žive u boljim uvjetima nego što su sadašnji?
Dakako, odgovor bi trebale i morale dati političke i stručne garniture Županije splitsko-dalmatinske i Općine Zagvozd.
Hoće li vlast ili neće nešto konkretno učiniti vidjeti ćemo to uskoro. Dolazi vrijeme u kojemu će se početi spremati torbe za "prošnju" u svrhu prikupljanja glasova.
Komu će te dati povjerenje prosudite sami. Mjerilo neka vam bude po onom dobrom starom pravilu; dajte onome tko je vama davao. Onima koji su vas do sada zanemarivali ne dajte ništa, neka umru od gladi. To im bez i malo straha treba reći u brk.
Shvatite i prihvatite sve kao običnu trgovinu. Zapravo i je sve trgovina. Vi njima oni vama. To je maksima koja uvijek daje najbolje rezultate.
Na vama je da prosudite i odlučite tko je taj komu će te vjerovati i komu će te dati glas!!!

Do idućeg štiva zdravi i veseli bili!
Vaš Mali Mate

Primjedbe