UČINITE NEŠTO ZA SEBE

 
Bauljam gradom gledajući ga u čudu, kao da sam prvi put u njemu. Sve mi izgleda gotovo nepoznato, osim ovog pogleda s prozora mog stana. Jesen me zaskočila svojim karakterističnim bojama i tako mi dala do znanja da je došao kraj ljeta. Pa, neka je i to famozno ljeto prošlo. Već mi je bilo dosta vrućine i sparnih dana. Loše jesensko vrijeme i silne reklame o čuvanju zdravlja, natjeraše me na misao kako bi bilo vrijeme na sebi učiniti nekakav "remont" u korist zdravlja. Mislio sam, dolazi zima pa ću posjetiti liječnika; najprije cijepiti se protiv gripe, pa kontrolirati krvnu sliku i psa-(prostatu), zatim masnoće u 
krvi i na kraju popraviti zube.
 

Bila su to samo moja razmišljanja prije nepunih sedam mjeseci, ali ne i čvrsta volja da nešto konkretno učinim. Lijenost u nama poništi sve što je dobro i progresivno!
A onda  pred samu Novu godinu 2018. Ministarstvo branitelja kroz svoj program zaštite zdravlja branitelja šalje mi obavijest (koja sreća) da se javim u jednu našu bolnicu na sistematski pregled. Vjerovali ili ne za mene je to bila najbolja čestitka i dar koje sam mogao dobiti za novogodišnje praznike.
Rezultati liječničkih pregleda bili su porazni. Moglo bi se reći kako me je sreća pomilovala, jer da se nisam odazvao pregledu ili s njim kasnio, vjerojatno bi mi bilo kasno bilo što poduzeti u svrhu zaštite zdravlja. No, sada mi predstoji velika borba, borba koju moram dobiti.
Ma koliko god se mi tome opirali ipak godine čine svoje. Starenjem ljudsko tijelo ne samo da gubi mladenački izgled nego gubi snagu, otpornost na bolest i mnogo toga što kada je čovjek mlad ne bi imao. 
Zato, učinite isto što sam i ja učinio! Odvojite malo vremena i napravite sistematski pregled. Tko zna što se u vama krije. Ni ja nisam znao da u sebi nosim "zlotvora", karcinom.
I molim vas nemojte se izgovarati na staru poštapalicu; ima vremena, ili ja sam još mlad pa mi sve to nije potrebno. 
Uložite ponešto u svoje zdravlje, jer nas bolest ne razlikuje po godinama.

Do nekog drugog štiva zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe

  1. Želja za ozdravljenjem uvijek je bila pola zdravlja. Ti to možeš !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam tu polovicu koju ti spominješ, ali fali mi ona druga, koja će teško biti ostvariva.....ali što se tu može. Mora se od nečega umrijeti....

      Izbriši
    2. Možeš ti i drugu polovicu ostvariti, put će biti težak ali TI sigurno možeš do cilja.

      Izbriši
    3. A probati ćemo ispraviti zemljinu os, ali biti će teško...

      Izbriši

Objavi komentar