STIŽE BROD

 
Gdje su ta vremena kada je na udaljene otoke stizao brod jednom dnevno, a možda i rjeđe, kao jedina veza s kopnom. U malim mjestima znalo se u minutu kad stiže brod, pa se svaki stanovnik radoznalo upućivao u pristanište dočekati ga.
Dolazak broda, za naselje, bio je neka vrsta obreda kojega se ni pod koju cijenu nije smjelo propustiti. Sve se ravnalo po dolasku broda, pa i neki dnevni događaj svrstavao se u vrijeme prije i poslije pristajanja.
Čak se svečanije i ljepše odijevalo od onog svakidašnjeg.
S brodskim linijama stizalo je sve što je donosilo neku novost, bilo to da je pošta, novine ili novi turisti.
Na dočeku broda redovno je dolazilo puno svijeta ali najviše mladih ljudi. Oni su, po običaju, bili izuzetno dinamični i radoznali. Razumljivo, nije bilo mobitela i interneta, pa su "brodske vijesti" za njih bile jedina radnja koja je mijenjala idilično i ležerno ljetovanje.
Zaista, bio je to svakodnevni, gotovo praznički sat vremena, koji je trajao onoliko dugo koliko je bilo potrebno iskrcati namirnice, poštu i turiste.
Kad je brod napuštao luku mnoge obitelji redovno su zaposjedale stolove u obližnjim restoranima i gostionama. Ostajale su do dugo u noć, časteći rodbinu i prijatelje, te razmjenjujući novosti koje im je brod donio ili odnio. 
 

Svakako, najveću pažnju izazivala bi "živa sila" to jest pridošli turisti.
U vrevi koja bi nastala pristizanjem broda, pored onih koji su nudili "cimer fraj", obavezno  bi se u ponudi našle i one domaćih "galebova". 

U dobro naučenoj i prokušanoj maniri odmah su bili turistkinjama na usluzi. Pomagali bi im s prtljagom i tako uspostavljali prve kontakte.
Ponekad sam gledao te naočite, pristojne i izuzetno snalažljive mladiće kako na istu brodsku liniju jednu djevojku ispraćaju, a drugu koja je tek došla s broda preuzimaju.
I tako jedna obična brodska linija bila je često sva radost i veselje za sve one koji su na otok dolazili, ali i tuga za one koji su odlazili, čekajući možebitni povratak idućeg ljeta.
Ma tko bi svima ugodio!
 
Do nekog pristajanja zdravi i veseli bili! 
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe