LEGENDE O PLANINI KLEK


Neki dan po velikom nevremenu prođoh "Dalmatinom". Negdje kod odmorišta Odra u blizini Ogulina morali smo se zaustaviti. Silna grmljavina i munje parale su zrak, a gotovo svaka druga munja završila je na visu-planine Klek.
Dok smo ispijali kavu, pokraj nas razvila se priča. Slušali smo starog iskusnog planinara, koji ispriča dvije legende vezane za Klek (1182m).
Munje koje udaraju u vrh Kleka, navodno, imaju vezu s vilama koje za lošeg vremena, na vrhu planine imaju sijelo na kojemu primaju u svoje društvo lijepe djevojke. Svjetlost munje osvjetljava prostor dok igraju zajedničko kolo.


Vrh planine Klek s usnulim Markom Kraljevićem

Druga legenda vezana je za narodnog junaka Kraljević Marka koji je na prolazu za Miroč-planinu ovdje odlučio počinuti ali je zauvijek zaspao i sada je leđima prirastao zemlji.
Pogledajte fotografiju i uvjerite se da neobični vrhovi planine sliče na ogromnog diva koji leži. Lijeva strana predstavlja Markovu glavu s bradom, sredina su savijena koljena i sasvim desno su noge.
No, prava i istinita legenda je Markovo
uzglavlje. To je okomita stijena visoka preko 200 metara na kojoj su se okušali i ispeli je mnogi hrvatski i drugi alpinisti. Ta se stijena smatra koljevkom hrvatskog alpinizma.
Eto. Nastojim da svaki moj post unese neku raznolikost, pa je i priča o Kleku i Marku Kraljeviću postavljena u tu svrhu....


Do neke druge prilike zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe