S DRUGU STRANU LIJEPOG


Ako vas put ikada nanese na otok Vis, kod samog ulaza u luku Vis, s lijeve strane na poluotoku Sv. Juraj, između crnogoričnog raslinja, ugledati ćete crveni krov ne baš tako malog objekta. To je "Češka vila“.


Češka vila sagrađena je prije stotinjak godina i sve do 1948.godine bila je u vlasništvu raznih Čeških društava, pa je po tome i dobila ime. Prošla je država objekt i 16 ha okoliša nacionalizirala i kao takve predala na korištenje Jugoslavenskoj ratnoj mornarici (JRM). Do 1992. godine u njoj je bio smješten dio zapovjedništva JRM, a po odlasku JRM objekt i okoliš ostali su napušteni i gotovo zaboravljeni.


Državni ured za upravljanje državnom imovinom i grad Vis, nastojali su godinama naći kupca, no sve do danas bilo je sve uzalud. Upravo prije nekoliko dana ponovno je stavljena na dražbu za prodaju.
To je bila i jedina briga oko ove prekrasne građevine i njenog iznimno lijepog okoliša. Ostala je potpuno bez zaštite pa je kroz gotovo četvrt vijeka postala i još uvijek je, svratište probisvijeta i narkomana.
Nema razloga da je tako! Uz vrlo mali novaca vilu se moglo  barem zatvoriti i tako spriječiti slobodan ulaz u nju, pa ju i povremeno nadgledati. 
Moglo se, na primjer, vilu besplatno iznajmiti, bilo kome, s namjerom da korisnik koristeći je i redovno održava. Doduše država i grad Vis tada ne bi zaradili ali ni vila ne bi propadala niti bi bila dovedena na današnji izgled.



Danas je toliko devastirana da se u nju ne isplati ulagati, a njeno rušenje i odvoz građevnog materijala znatno bi poskupjelo gradnju novoga objekta, pa se tako, moglo bi se reći zbog nemara, došlo gotovo do bezizlaznost. 
Potpuno mi je jasno da problem oko vile nije jednostavan, jer problem se ne bi zvao problemom kad bi ga mogao svatko riješiti. No, država se nije smjela dovesti u ovakvu situaciju. 
I nažalost Češka vila na Visu nije jedino što propada.

Do narednog štiva zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe

  1. E kad bi to bilo jedino,a prekrasna vojarna Samogor ????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma koliko god bili pobožni i molili boga, mi smo proklet narod. Nismo ni svjesni kako će nas uskoro nestati s ovih prostora.

      Izbriši

Objavi komentar