GENERAL PATTON KAO UZOR


Prije nekog vremena pročitao sam u novinama kako je jedan hrvatski političar kada je postao premijer, u svom uvodnom  govoru citirao generala Pattona koji je rekao - prihvatite izazov. 
Malo sam se začudio da bi bilo tko od Hrvata koristio pametnu i poučnu izjavu, prvo zato što smo mi "najpametniji" narod, a drugo što su naš političar i general Patton, po karakteru, potpuno različite osobe i nije ih moguće usporediti.
Patton je bio čovjek oštrog jezika i nepokorne naravi.
Iako je bio vodeći američki general i gotovo nepogrešiv u rješavanju ratnih zadataka i tvorac velikih pobjeda u II. svjetskom ratu, ipak nisu izostajale kritike upućene na račun njegovog ponašanja, naročito prema podčinjenim vojnicima i starješinama.

Patton se nije puno obazirao na kritiziranje. Karijera mu je gotovo završila u jeku žestokih borbi s Hitlerovom soldateskom u kolovozu 1943. godine, kada je u bolnici doslovno ispljuskao dvojicu američkih vojnika, koji su za njega bili simulanti a ne bolesnici. Tada braneći svoj postupak rekao je; "Ne postoji šok od granatiranja, to je cionistička izmišljotina".  
Neke njegove govorne i misaone akrobacije i danas imaju svoje značenje kao; “Bolje je da se bore za nešto, nego da žive za nizašto”, ili “Ako svatko razmišlja na isti način, onda netko ne razmišlja”. 


Svakako da mu je jedna od najboljih izreka ona koju je uputio američkim veteranima II. svjetskog rata i njihovim materijalnim potraživanjima od američkog društva;
Ako si prolijevao svoju krv za ovu zemlju, da bi to kasnije do smrti naplaćivao, reci koliko ta ljubav košta, da je platimo i kupi prnje odavde. Idi tamo gdje domovinu možeš kupiti za novac....
Moglo bi se ovo primijeniti i na hrvatski slučaj, ali nažalost mi nemamo generala Pattona niti imamo želju da njegovu misao prihvatimo. 
Odvagnite Pattonovu iskrenost o domoljublju i donesite svoj sud tko je u pravu Patton ili mi...

Do slijedećeg štiva zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)






















 

Primjedbe