ADVENTNI VJENČIĆ Opet moja unuka Nia. Na njenu inicijativu uz malu pomoć svoje majke i malog aparatića, izradila je "bombice" od raznobojnih vunenih konaca i sve zajedno uvezala u adventski vijenac. Je da bombice nisu posve okrugle, ali mali i nevješti prstići djevojčice još nisu spretni da to bolje naprave. Ima vremena, naučiti će. Glavno da ima želju. Još malo i znati će plesti.
Vjenčić je neobičan s obzirom od čega je napravljen, pa po tome i je originalno rješenje, koje se može višekratno koristiti.
Vjenčić je neobičan s obzirom od čega je napravljen, pa po tome i je originalno rješenje, koje se može višekratno koristiti.

Na drugoj fotografiji su majka i kćerka snjegović, napravljeni od čarapa u kojima je
riža.
Zar nije dobra i originalna dosjetka. Prosudite sami.
MALA ZAKUSKA
Dobar tek narode. Iz opravdanih razloga nisam u mogućnosti pisati tko i zašto slavi.
Dobar tek narode. Iz opravdanih razloga nisam u mogućnosti pisati tko i zašto slavi.
Dok bi ja nešto napisao nisam posve siguran da bih na stolu nešto zatekao. Pošto dijetu
nisam ovjerio kod javnog bilježnika, radi "jakog" karaktera, odoh i
ja k njima za stol.
VJEROVALI ILI NE
U kompleksu trgovačkog centra u Imotskom, (Konzum), u prostranom, čistom, klimatiziranom i lijepo namještenom kafiću "Academija II" možete popiti izuzetno dobru kavu.

Ipak najzanimljivije od svega je cijena usluge. Dvije zaista dobre i ukusne velike kave s hladnim mlijekom koštaju 10 KN ili prevedeno u Eure 1,3 EUR. U cijenu je uračunat i PDV. Mislim da je to najjeftinija kava u Europi. A ako držite do zgodne i brze usluge onda ste na pravom mjestu. Poslužiti će vas simpatične Boženka i Marina!
Eto...ako želite uživati u ugodnom ambijentu i dobroj kavi, dođite u Konzum u Glavini Donjoj, (Imotski).
Ja častim!
OBLACI
Jeste li se ikada upitali što su to oblaci i kako nastaju? Da se ne mučite evo nekih natuknica; Sunce svojom toplinom zagrijava površine rijeka, jezera, te površine mora i oceana, koja se zbog toga isparavaju.
To je vodena para koju topli zrak uzdiže u visinu do mjesta određene temperature i tu nastaju oblaci različitog sastava i različitog izgleda i veličine.
Jeste li se ikada upitali što su to oblaci i kako nastaju? Da se ne mučite evo nekih natuknica; Sunce svojom toplinom zagrijava površine rijeka, jezera, te površine mora i oceana, koja se zbog toga isparavaju.
To je vodena para koju topli zrak uzdiže u visinu do mjesta određene temperature i tu nastaju oblaci različitog sastava i različitog izgleda i veličine.
Ako se oblaci nađu u ambijentu u kojemu je temperatura između -10 do -30 stupnjeva iz tih
oblaka padat će tuča ili grad. A ako se oblaci ohlade na temperaturu od -10 do
0 i toplije iz njih će padati kiša. Količina kiše koja bi mogla pasti iz oblaka
zavisi o veličini i debljini oblačnog sloja.
No, evo za vas pitanje koje glasi; zašto kiša i led nisu slani iako su oblaci iz kojih padaju kiša i tuča nastali isparavanjem morske vode koja je slana?
Zdravi i veseli bili.!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)
No, evo za vas pitanje koje glasi; zašto kiša i led nisu slani iako su oblaci iz kojih padaju kiša i tuča nastali isparavanjem morske vode koja je slana?
Zdravi i veseli bili.!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)
Evo mali eksperiment za Niu:
OdgovoriIzbrišiU dvije čaše staviti vodovodne vode. U jednu čašu dodati žličicu soli i miješati da se otopi.
Poklopiti čaše tanjurićem i staviti na radijator. Nakon nekog vremena kapljice koje će se uhvatiti na tanjurić probati.
Kakve su ? Puse
Ja probao pokus s Krstačkim vinom, pa mi se okus voda nije dopao.....hahaha
OdgovoriIzbrišiUkrasi koje je napravila Nia su prekrasni, a okus vode nakon vina jasno da nije dobar!!!!
IzbrišiPoslije vina ili poslije bikle najukusnije se puse. To mi se jako svidjelo.! hahaha
OdgovoriIzbrišikako nikad za Božić i Novu godinu nisam bila u Krstaticama ajde malo piši o običajima kojima su se obilježavali ti dani u Krstaticama u vrijeme tvog djetinjstva, pusa
IzbrišiEvo vrlo kratko. Nova godina nikada nije predstavljala ama baš ništa sve tamo do 1960.godine. Božić a naročito Badnji dan bio je obilježje kraja godine. Išlo se u crkvu na ponoćku i djelili su se darovi djeci; suhe smokve, rogači, šipci, orasi, bajami i kocke šećera i kao vrhunac kolačići Petit ber ali to je dobilo svako trideseto djete. Stariji su se častili domaćom rakijom i suhim smokvama. Uglavnom družila se rodbina s rodbinom onda kumovi i zaista najbolji prijatelji. Kuhale su se divenice i pilo vino koje bi se zagrijalo vrućim ožegom. Sjedilo bi se dugo pa i do jutra. Siromaštvo je to bilo. Tek šezdesetih gidina počelo se sve mijenjati. Ovi koji su radili u Njemačkoj počeli su za Božić donositi "prave "darove; šešire, najlonske čarape, košulje, bombone, čokoladu itd. Počelo se priređivati sve više seotskih priredbi s plesom narodnim kolima i priredbama koja su organizirali uglavnom školska djeca i učitelji. Sve se manje išlo u crkvu a sve više na zabavu, ali ne zbog neke ili nečije zabrane nego radi zabave i sve većeg osvještenja naroda. Današnja crkvena prenemaganja su nekakav modni krik ali mi sve to izgleda nekako kilavo. Znaš, ne možeš krasti i biti nepošten pa onda ići u crkvu na oprost grijeha, a toga je sve više, kao i drugih nevaljaština. Eto to bi bilo to.
OdgovoriIzbriši