PRIMORSKE CRTICE

 
KADA BURA MORE LJUBI
Bura. Taj snažni, suhi i hladni vjetar koji puše s kopna na more ponaša se kao obijesna djevojka u pubertetu. Nikada ne znaš kolikom će snagom udariti. Nestalna je i čas bi puhala čas mirovala, kao da joj se hoće, a opet neće.


Kreće se 200 i više kilometara na sat. Na moru podiže valove u neredu, razbija ih u sitne kapljice i "zagrljene" nosi daleko daleko. Nakon nekog vremena nestane i potpuno utiša, kao da se ispuhala i zadovoljila sve svoje želje. Mnogi ju više vole od juga. Obijest i nepredviđeno ponašanje kao da nam se više sviđa od one vlažne južine koja se uvuče u sve pore i traje kao da nikada neće prestati. 

OLEANDER 
Vrtovi i uličice u primorju i na otocima gotovo su po pravilu okićene oleanderima, jednim od najljepših cvjetnih grmova. Oleander je inače zimzeleno cvijeće kojim su ukrašene terase stotine restorana, hotela i obiteljskih kuća. A ova mala uličica s desetak kućica odražava skromnost ali i ljepotu podneblja. Stotine ovakvih kućica sagrađeno je na isti kalup. Sreća je da su ostale upravo onakve kakve su ih njihovi vlasnici prije stotine godina napravili. No, tu je svakako neizbježni oleander u punom cvatu. To je kala, mala uska uličica zakićena oleanderom.

 

No, siguran sam da mnogi ne znate da je oleander svrstan u tri najotrovnije biljke na kugli zemaljskoj. Žvakanje bilo kojeg dijela oleandera, lista, cvijeta ili korjena je opasno i pogibeljno. Zato oprez!!
A kale, te uske i lijepe uličice su mi još uvijek nostalgični podsjetnik na neka mjesta u kojima sam proveo najljepše dane svoje mladosti. Prepustute se i vi ugodama sjećanja.

Zdravi i veseli bili.!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate) 
 


Primjedbe

  1. Sretan je onaj koji zna čega da se sjeti iz prošlosti, u čemu da uživa u sadašnjosti, i što da planira u budućnosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tvoja konstatacija važi samo za mlade ljude. Jedino oni imaju tri stadija; prošlost, sadašnjost i budućnost.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne slažem se, svaki čovjek ima sva tri stadija ma koliko koji od njih trajao, pusa iz budućnosti.

      Izbriši
  3. Slagažem se jedino u tome što smo svi IMALI jedno, drugo i treće. Ovo treće nemaju stari i teško bolesni ljudi ma koliko god mi to voljeli i opravdavali....

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar