SUHOZID

Suhozid je objekt napravljen ljudskom rukom, a služi da odvoji imanja jednog od drugog vlasnika ili da se na imanju zaštiti neka poljoprivredna kultura od ugroze divljih i domaćih životinja. Gradili su se ručno od kamena nađenog u neposredne blizine mjesta gdje se suhozid gradio. Ako raspoloživog kamena u blizini nije bilo dovoljno, onda bi ga se na razne načine dovlačilo na mjesto gradnje. Suhozidi imaju oblik zatvorenog, nepravilnog četverokuta, a može biti i drugih oblika, što zavisi o konfiguraciji zemljišta i svrsi za koju su se gradili.

U njima su se, na prigodnim mjestima, ostavljali otvori, struge, kroz koje se ulazilo u ograđeni prostor. Visina i širina suhozida su proizvoljnih dimenzija, no obično je to do 180 cm visine i do 100 cm širine.
Otoci i cijela Dalmacija išarani su suhozidima, pa se pretpostavlja da njihova dužina iznosi više desetaka tisuća kilometara.
Što je populacija bila siromšnija to je suhozid između vlasnika bio sve veći. Najbolje to vidim u mojim Krstaticama gdje ima suhozida viših i od 2 metra. Čuvali su nekada rodne vinograde i poljoprivredne nasade, više od koza i ovaca nego od ljudi.
Posebno su zanimljivi suhozidi kojima su ograđeni vinogradi. Oni ne samo da su bili viši i širi, nego su se u vrijeme sazrijevanja grožđa po vrhu oblagali dračom i tako sprečavali lagodan ulaz u vinograd.
Nemjerljiv je trud uložen u njihovu izgradnju. Danas, suhozid gotovo da nema značaj niti potrebu za postojanje. Oni više ništa niti ograđuju niti čuvaju. Polja su nam zapuštena, a stada nestala.
I tako pokunjeno, neki uspravno, neki zgrbljeno i razoreno, žive samotno poput starih ljudi izgubljenih u prošlosti ne mareći za puteve budućnosti.

Zdravi i veseli bili.!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe

  1. Među atraktivnije suhozide u Istri se svakako ubrajaju oni iz okolice Trgeta, Skitače i drugih lokaliteta na istočnoj strani Raškog zaljeva, iako ih možemo naći po čitavoj Istri. Tehnikom suhozida građeni su i kažuni (tal. casite, casoni), jednoprostorna usuho zidana manja kamena zdanja većinom kružna, ali i četvrtasta tlocrta.U prapovijesti su služili za stanovanje, a kasnije za smještaj poljoprivrednog alata, te pastirima kao zaklon u vrijeme nevremena.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo! Hvala što si proširila temu i dala saznanja o suhozidu. Ma tko bi drugi ako neće moja malena....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesi li vidio ovaj film na you tube, znaš li tko ga je napravio ???
      https://www.youtube.com/watch?v=_g8WD5MH_ps&feature=share

      Izbriši
  3. Da, gledao sam ga ali kao kopiju, a ne pod imenom autora. No, mogu pretpostaviti da je uradak napravio netko od tvojih. Dobar je iako ima malo nadrealistički karakter.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Netko od mojih ??? Nemam pojma tko je to napravio, jučer sam slučajno vidjela, ispod filma piše da je suradnik Ivan Ivanović, Tomin, a na facebook ga je stavio moj Ivica.

      Izbriši
  4. Ovo je snimljeno prije dvadesetak godina. Glavni glumci su Ljubo Rošin, mater mu Mladenka, Drago Budalić, Ivankim muž kao kovač i Ića Matanov kao orač. Ja sam mislio da je netko od tvojih snimao, pa da me zato upozoravaš na događaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, meni se je isto činilo da prepoznajem Mladenku i Dragu ali nisam bila sigurna a jasno je bilo da je film star, pusa

      Izbriši

Objavi komentar