PONEŠTO O SUNCU

 
Tako mi je drago što izlazimo iz zime i što će Sunce uskoro biti češće vidljivo nego oblaci, kiša i snijeg. To nebesko tijelo ima velike zasluge što imamo na Zemlji toliko lijepih i radosnih trenutka.
Sunce je suodgovorno za cjelokupni život i za sve što nam se događa na Zemlji. Zbog toga, da mu se barem malo odužimo, red je da ga bolje upoznamo.
Pa evo; 
Sunce je središnja zvijezda Sunčeva sistema. Ima oblik idealne kugle. Sastoji se od vrućih plinova; vodika, helija, kisika i još nekih drugih plinova koje nazivamo plazma. Promjer mu je 1.392.000 km što je 109 puta veće od Zemljina promjera. Masa mu iznosi oko 2x10 na 30-tu kilograma što je 330.000 puta više od Zemljine mase. Koliko je to velika masa vidjeti ćete ako napišete broj 2 i trideset nula pokraj njega. 3/4 ukupne mase čini vodik, a ostalo je helij, kisik i neki drugi elementi. Sunce isijava svjetlost potpuno bijele boje, no mi ga vidimo, zbog atmosfere u zlatno-žutoj boji. Površinska temperatura je 5505 stupnjeva C.
Svake sekunde u središnjem dijelu Sunca u njegovu nuklearnom reaktoru izgori 4.300.000.000 kg vodika, pretvarajući ga u helij. To je nezamislivo velika količina materije, no Sunce je toliko veliko da će mu gorivo (vodik) trajati još oko 5 milijardi godina.
Zbog širenja svemira Sunce s cijelom našom galaksijom, Mliječnom stazom, juri kroz svemir prema zviježđu Vodena zmija brzinom od 550 km u sekundi.
 

Sunčev sistem zajedno sa Suncem okreće se oko centra naše galaksije (Mliječne staze), na udaljenosti od centra 24 do 26.000 svjetlosnih godina. To znači da svjetlost sa Sunca putuje do centra galaksije 24-26.000 godina. Izračunajte kolika je to udaljenost, ako se svjetlo kreće brzinom od 300.000 km u sekundi. Da bi Sunce prešlo put oko centra galaksije potrebno mu je 225 do 250 milijuna godina, što znači da će se u svom života (10 milijardi godina) okrenuti samo oko 40 puta. Polovicu tog puta je već prošlo.
Srednja udaljenost Sunca od Zemlje iznosi 149.600.000 km, pa svijetlost sa Sunca do Zemlje putuje 8 minuta i 19 sekundi. 
U jezgri Sunca vlada temperatura od 15,6 milijuna stupnjeva Kelvina. Tamo vlada strahovito veliki pritisak, od 10 na 16-tu paskala. 
Sunce je "rođeno" prije 4,7 milijardi godina, a "živjeti" će još oko 5 milijardi godina. Nakon tog vremena potrošiti će svu energiju tj vodik pretvori u helij, ugasiti će mu se nuklearni reaktor i neće biti atomske fuzije. U takvim okolnostima nestati će visoke temperature i gravitacijske sile pa će doći do širenja ostatka materije u planetarni prostor Sunčeva sistema.
Širenje će biti toliko veliko da stanovnici sa Zemlje neće moći vidjeti lijepo nebesko plavetnilo, jer će ga Sunce svojom veličinom potpuno sakriti. To će biti naš i Sunčev kraj.
Eto toliko da znadete što nam sprema budućnost. No, bez panike. Vrijeme od pet milijardi godina toliko je veliko da slobodno možemo reći kako će Sunce živjeti do u vječnost.

Zdravi i veseli bili dok vas sunce grije!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)







Primjedbe