DOKTOR A NIJE LIJEČNIK

 
Upoznajte čovjeka čiji su korijeni duboko vezani za Krstatice. Predstavljanje je s razlogom, jer uspjeh koji je postigao nije svakidašnji. 
Ovo je Gordan Topić, dipl. inž. elektrotehnike i računarstva. Na dan 7.5.2019. godine obranio je doktorsku disertaciju na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu, te stekao najviši mogući stupanj obrazovanja i titulu doktora nauka. 
Gordan je prvi doktor nauka koji je doktorirao u Hrvatskoj, a da mu je blisko porijeklo vezano za Krstatice. 
Rođen je u Zagrebu od oca Ljubomira i majke Vesne. U Zagrebu je završio osmogodišnju i srednju školu, fakultet, te magistrirao i na posljetku doktorirao. Dvadesetak godina radi u prestižnoj firmi za telekomunikacije "Ericsson Nikola Tesla". 
Iako je rođen u Zagrebu, Krstatice su mu jednako na srcu. Od malih nogu dolazi u mjesto svojih predaka, gdje je s vršnjacima provodio najljepše dane djetinjstva. 
Danas kad ga počne "boljeti" glava od urbanog života i napornih poslova ì kad se želi istinski odmoriti, sjedne u auto i eto ga s porodicom u gotovo rodne Krstatice. 
 


Jako je vezan za svoje djetinjstvo provedeno u Krstaticama uz uzglavlje djeda Ivanića i bake Anice, uz svoju sestru Dinu i najdraže rođake Ivu i Marijanu Topić, prijatelje Nenu i Davora Babićeva, Antu Jurtalova i druge susjede. Danas svoja sjećanja i događaje iz djetinjstva svim srcem prenosi na svoju kćer Niu, koja preko tatinih priča i ljetnih boravaka sve više prihvaća krstačke manire. 
Rijetko se netko tako vezao za Krstatice kao Gordan i njegova obitelj. Po njegovom odnosu prema Krstačanima, te poštivanju krstačke prošlosti, rado ističe svoje porijeklo i krstačke korijene. 

Njegova pripadnost obitelji Topić i svemu onome što je kroz mladi život u Krstaticama doživio, najbolje se očituje po tekstu kojega je nedavno objavio; "Oduvijek mi je bilo teško i tužno odlaziti iz ovog kraja. Kao dijete redovito bih plakao nakon što bih se izgrlio s pola zaseoka koji bi došli da nas isprate za Zagreb. Moja tuga trajala bi sve dok ne bi izmakli vidici i poznata brda po kojima sam čuvao stoku s mojim seoskim prijateljima i rodbinom.
Vrijeme je prolazilo, ja rastao i išao u školu, a u ljetnim praznicima redovito dolazio u Krstatice svom djedu Ivaniću i baki Anici.. 
Poslije njihove smrti nastavilo se dolaziti i ne samo ljeti nego i za državne praznike.
Svojim zagrebačkim prijateljima nisam trebao objašnjavati gdje ću poći na vikend ili ljetovanje. Znalo se unaprijed da su Krstatice moje odredište".


Gordan sa suprugom i kćerkom

E pa sretno Gordane sa stečenim znanjem i doktoratom. Možda će američka NASA ili kineski elektronički gigant Huawei uzeti i koristiti tvoju disertaciju za unapređenje svog poslovanja. Zašto ne...tražili su...
Ako bude život dozvolio ove i narednih godina sresti ćete Gordana, tog dobrodušnog i jednostavnog čovjeka, kako krstari idiličnim krstačkim oputinama, diveći se svemu što je prošlost ostavila.

Do idućeg štiva zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)



Primjedbe