SJEĆANJA, SNOVI I MIŠLJENJA


Oblaci i boja mora pokazuju da je bura i da se ljeto bliži kraju. Ako ste bili na moru s namjerom da vam se nešto lijepo dogodi, a to se nije ispunilo, e onda ćete morati čekati do drugog ljeta. No, ako ste zadovoljni s provodom i ispunjenom željom onda će te imati dosta materijala da o tomu sanjarite i zadovoljno proživite cijelu jesen i zimu.


Svakako ne smijem zaboraviti sve one sretnike i sretnice koji od mora nisu ništa očekivali, ali ih je ipak po glavi "udarila" neka nenadana romansa. Oni su najbolje prošli.

I neka su! 
Vi, koji niste bili na moru, vjerojatno ćete se jednom odlučiti doći sa svojim snovima i željama, jer nigdje nećete tako lako kao na moru san dosanjati.
Grupa koja nije bila i nije sanjarila o moru i svemu što more donosi, njoj ne mogu pomoći. Oni će se jednostavno prihvatiti svinjokolje, kobasica, slanine i kiselog zelja, a potom pasti u zimski san.

 II.
Kada sam dolazio veselio sam se onome što me tamo čekalo. To je onaj osjećaj kao kad otvorate poklon kojeg ste dobili za rođendan. Iznenađenje, kojega omot poklona skriva, pobuđuje podjednaku radoznalost kao dolazak broda u luku.


Iako se dogovaralo o ponovnom viđenju naredne godine, uvijek je netko zbog kojekakvih razloga izostao. Ipak, društvo je stalno raslo jer su stari znanci dovodili i popunjavali ga novim snagama. Nove pridošlice uvijek su donosile raznolikost i tako pobuđivale veći interes.
A kada smo se privremeno rastajali, među nama vladala je neka sjetna tuga, koja je postavljala vječno pitanje, hoćemo li se iduće godine opet sastati. 
Druženja s ljudima različitih kultura donosilo je uvijek veselje i ljepotu. Trajalo je sve dok se nismo poženili.
Bila su to vremena koja se nikada neće ponoviti. Vjerujte mi na riječ.

III.
U tišini ranog jutra dok su svi, osim mene i mora spavali, sjedio sam na obali i osluškivao? Lagani morski valovi valjajući pjesak proizvodili su taj neobični i uspavljujući šum.

 
Kao što uporni ljubavnik zavodi svoju družicu, tako je more svom svojom nježnošću milovalo obalu i svaki njen kamenčić. I tako u ljepoti vedrog jutra ljubavna igra nije prestajala sve dok se na horizontu nije pojavilo sunce.
A onda me iznenada trgnuo glas kao iz groma opaljen;  - hej ti... probudi se....je li ti zlo?... bio je to Bartol, stari dobri čuvar plaže.....


IV.
Zima nije doba u kojemu uživam ali se mora preživjeti, ako želimo dočekati proljeće i ljeto. Puno je oko mene tih papirnatih maramica, šmrcanja, kašlja i temperature. Jezik me boli od raznih čajeva, od kojih ne primjećujem da mi je išta bolje. 


Zato danas prelazim na kuhano vino. Bacam od sebe sve vrste ljekova. Idem u krpe i dobro ću se preznojiti, a potom istuširati i probati živjeti na način kada toga nije bilo. Vi koji ste slični meni i koje muče isti problemi šaljem vam fotografiju lanjskih zimskih radosti, pa ako će vam podići barem malo volju za životom biti će mi drago.—

Do nekih drugih crtica zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)


Primjedbe