ŽIVOT KOJI PROLAZI

 
U izobilju čistog zraka i žarkog sunca, na vrleti škrtom zemljom, rastu cvjetovi izuzetno lijepih boja. U zoru malo rose i evo zadovoljstva za bumbare i zlatne mare.


Lavanda i drača sikalina obilato ih darivaju slatkim nektarom, a oni strpljivo i uporno od cvijeta do cvijeta guraju svoja rilca kako bi skupili dovoljno nektara barem za ovaj dan. I tako svakodnevno ne preskačući nedjelju i praznike, sve dok  nježne latice ne otpadnu. Kad nestane mirisnih cvjetova i raznobojnih latica nestati će slatkog nektara i bumbara. 
Odlaze u svoja gnijezda i čekaju narednu godinu.
Zapravo, u svojim gnijezdima u kojima su se izlegli skončati će i nestati zauvijek.
Kada dođe zima, prije nego umru, bumbari će pripremiti hranu za svoje pokoljenje koje je matica snijela. Tokom zime svi će umrijeti osim matice i njenog legla. U proljeće kad dođu lijepi i topli dani iz sitnih jajašaca izleći će se mladi i za život sposobni bumbari. 
I tako ponovo do iduće zime. Bumbarice (ženke) za razliku od bumbara privržene su svome domu. One skupljaju nektar i pripremaju novo saće u koje će oplođena matica snijeti jaja. Bumbari (muški) imaju jedini zadatak, da oplode maticu i ne samo maticu u svom leglu. Oni slobodno lete od legla do legla, dobro se hrane i čekaju maticu dok bude spremna za oplodnju.
Dan po dan prolaze ljeta, prolaze godine, proći će i život. Mi pomalo odlazimo, a bumbari još će stoljećima i milenijima raditi isti posao. Svoj ustaljeni način življenja neće promijeniti. Zadovoljni su, iako žive samo jedno ljeto.

Zdravi i veseli bili.!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe