ZDRAVLJE U PRIRODI


DRIJEN - Fructus Cornus Mascula.  
Može ga se slobodno nazvati ukrasom prirode. Samonikla biljka Dalmatinske zagore.
Cvjeta početkom ožujka, a i ranije. Ističe se žutim cvjetovima i crvenim koštunjavim plodovima. U prirodi raste više od 50 različitih vrsta drijena.
                                  

 
KUPINA - Rubus
Biljka penjačica iz porodice ruža. Bodljikavo stablo može narasti od 50-300 cm. Zapravo u narodu biljku zovu Drača, a njen plod kupina. Plodovi kupine su ukusni i vrlo zdravi. U novije vrijeme istraživanja su pokazala da su plodovi kupine deset puta bogatiji antioksidansima nego rajčica i brokula. Fitokemijske elagične kiseline iz kupine, poznatije kao antioksidansi, nude obećavajući lijek protiv nekih vrsta raka, posebno raka dojke.

 
 
Zbog velike količine C vitamina smanjuje kolesterol, poboljšava zdravlje srca i krvožilnog sustava. U kupinama ima magnezija pa su dobre za probavu, zdravlje kože i kostiju, a minerali pospješuju imunitet, te ublažuju predmenstrualne teškoće.
Kupina spada među deset najzdravijih plodova na svijetu. Samo jednom šakom, bilo da su uzgojene u vrtu ili ih uberete u prirodi, zadovoljiti ćete svoje dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. 

 
SIKALINA - Cnicus benedictus 
Još jedna ljekovita biljka primorskog zaleđa. Ovo je jednogodišnja biljka s uspravnom, gusto dlakavom bodljikavom stabljikom koja naraste 30-40 cm. Što je podneblje siromašnije vodom listovi su joj manji a bodljike na njima veće. 

 
Cvjetne glavice na vrhovima stabljike opkoljene su bodljikavim listovima i teško se beru golim rukama. Priroda se pobrinula da sve što je vrijedno to je teško dostupno. Čaj od cvijeta sikaline pomiješan s pelinom ili stolisnikom čisti krv, poboljšava tlak i uklanja probavne i menstrualne teškoće. U davnim vremenima, za praznike, čaj se obavezno pio jer izaziva ugodan osjećaj i radosno raspoloženje. 

 

ŠIPURIKA - Coolinarika
Dozvolite mi da vas još upoznam s još jednom izuzetno ljekovitom biljkom moga kraja.
Šipurika je plod divlje ruže i ima počasno mjesto u fitoterapiji. Vjekovima je nezaobilazan sastojak u tinkturama, čajevima i sirupima za jačanje imuniteta, liječenju prehlada, malokrvnosti i još nekih drugih bolesti. 


 
U jednoj jušnoj žlici šipurike ima 60 mg C vitamina, što je dvostruko više nego u istoj količini naranče. Ta količina C vitamina zadovoljava dnevne potrebe odraslog čovjeka. Visoka koncentracija A vitamina daje joj primamljiv naziv "eliksira mladosti". Pripravci od šipurike koriste se, između ostalog, za ublažavanje artritisa, kod obnavljanja kože i hrskavice, dobar je diuretik, te snižava štetnu LDL masnoću. Naučenjaci se nadaju skoroj zamjeni postojećih lijekova za smanjenje kolesterola s lijekovima na bazi šipurike.
Treba biti oprezan kad se plodovi jedu sirovi ili slabo termički obrađeni. Naime, plod je ispunjen izuzetno oštrim vlatima koje se prilikom pražnjenja zabadaju u crijevo pa izazivaju neugodan svrbež.
Berite plodove u prirodi i živite zdravo.

Zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)















 

 
 

 


Primjedbe

Objavi komentar