ZBOGOM STARI

 
Navršilo se 120 godina od  osnivanja Plavog križa. 
Ova je slika početkom 20-tog stoljeća pokrenula mnoge države da poput Engleske osnuju Plavi križ. 
Plavi križ je dobrotvorna organizacija koju su 1897.godine prvi osnovali Englezi, po uzoru na Crveni križ. Dok Crveni križ ima zadaću pomagati ljudima, Plavi križ vodi brigu oko nemoćnih životinja.
Sliku "Zbogom stari" naslikao je talijanski umjetnik Fortunino Matania 1916. godine, po narudžbi londonskog Plavog križa, kako bi prikupili novac za pomoć konjima u aktivnoj vojnoj službi.


Fortunino Matania (1881 - 1963) rodio se u obitelji napuljskog umjetnika. Vrlo rano, još  kao dijete, pokazao je raskošni talent u stvaranju crteža, slika i ilustracija. 

Iz njegove ruke izašlo je mnogo slika s različitim temama, ali je poznat po realnim prikazima. Slikajući događaje iz davne prošlosti postavljao je statiste - modele i sve oko njih u ambijent vremena u kakvom su stvarni likovi živjeli. 
U vrijeme Prvog svjetskog rata, vlasnik jednog engleskog lista šalje ga na ratište gdje je Fortunino naslikao svoja najbolja djela s realnim prikazom. Tako je nastala i slika "Zbogom stari".
Kreću ći se ratištem Fortunino je sreo trojicu engleskih vojnika kako bespomoćno gledaju agoniju na smrt ranjenog vojnog konja. Konj je strašno patio tresući se od bolova sve dok mu mladi vojnik nije prihvatio glavu i položio ju na svoje krilo. Ne obazirući se na jako granatiranje mladi vojnik nije se micao od konja, jer je shvatio da mu držeći glavu olakšava teške muke. 

Pošto su u bombardiranju ostali bez oružje nisu imali čime usmrtiti konja, zato je umjetnik vojniku pružio svoj revolver kojim su na koncu prekinute patnje jadne životinje. 
Zanimljivo da Fortunino nikako nije mogao slici dati ime koje bi ga zadovoljilo, sve dok nije došao u London. Naručitelj je inzistirao na imenu pa je tek nakon žestoke prepirke s njim opalio kao iz topa; Goodbye Old Man.
Vjeruje se da je u Prvom svjetskom ratu poginulo do 1,5 milijuna vojnih konja, od čega ih je barem 30% skončalo u velikim mukama.....


Do idućeg štiva zdravi i veseli bili!
Vaš Ljubomir Topić (Mali Mate)

Primjedbe